Klimatske periferije u fokusu programa “Naša staništa”: retrospektiva Ursule Biemann i Carlosa Casasa

[ssba]
April 23rd, 2020

Nakon sto je program otvoreni program Pravo Ljudski Film Festivala „Naša staništa“ tokom prve sedmice okupio više od 1800 ljudi, a svaki je film pogledalo više od 250, nastavljaju sa retrospektivama dvoje umjetnika koje povezuju udaljenost, oštrina zemlje, klime, vode, i klimatska pravda.

 

Ursula Biemann je umjetnica, spisateljica i video esejistica sa sjedištem u Zürichu u Švicarskoj. Njena pluralistička praksa obuhvaća niz medija, uključujući eksperimentalni video, intervju, tekst, fotografiju, kartografiju i materijale koji se susreću u visoko formaliziranim prostornim instalacijama. U svojim videozapisima Biemann isprepliće pejzaže s dokumentarnim snimkama, SF poezijom i akademskim nalazima kako bi pripovijedala kompleksnu i promjenjivu planetarnu stvarnost. Njeni nedavni istraživački radovi odveli su je u Amazonu i arktičku regiju, gdje istražuje klimatske promjene i ekologiju nafte i vode, iz čega će nastati Akustički ocean (2018.), Zakon šume (2014.) i Dubinsko vrijeme (2013.), koji su počevši od danas na programu Naših staništa.

 

Carlos Casas (Barcelona, ​​Španija) je reditelj i umjetnik čija praksa obuhvaća film, zvuk i vizualnu umjetnost. Poput Ursule Bimann, Casas istražuje geografske periferije, najmanje naseljena, najsiromašnija mjesta na planetie, kreirajući zapise o načinima preživljavanja unutar u ekstremnim klimatskim uvjetima na zemlji. O Trilogiji o kraju, Carlos kaže:

 

- Trilogija je posvećena najekstremnijim sredinama na planeti, a zanimalo me je kako živjeti u ovim krajevima i pokušao samuhvatiti stilove života koji nestaju. Zanimao me je kolektivni imaginarni prostor i njihova mitska ideja o kraju svetu. Zanimali su me pejzaži, mjesta koja su na određeni način nosila osjećaj „kraja“, usljed napuštenosti, udaljenosti, oštrine zemlje i naravno životnih uslova, mjesta koja bi na neki način mogla predstavljati post-apokaliptični scenarij budućnosti i na istodobno izvjestan arhaični civilizacijski osjećaj.

 

Program Naša staništa nastao je kao rezultat saradnje, podrške i solidarnosti autora i autorica koji su tokom proteklih godina bili dio Pravo Ljudski Film Festivala. Kuratori programa su Diogo Pereira i Kumjana Novakova, a projekcije su svaki dan u 18h na zvaničnom vimeo kanalu i Facebook stranici Pravo Ljudski Film Festivala. Sve su projekcije otvorene.

 

Dobrodošli/e!

 

Za više informacija o programu i programskim sadržajima pratite pravoljudski.org i hashtage #ourhabitats, #imaginenewworld i #pravoljudski na društvenim mrežama.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team