Lavanda putovanje samo za dame

[ssba]
February 25th, 2016

Kada se govori o lavandi, često pomišljamo na plavičasta polja Provanse ili na mirišljave vrećice koje stavljamo u ormare. Njena svježa i slatka aroma djeluje opuštajuće, te nas ostavlja s osjećajem mira i ravnoteže i upravo to je čini jednom od omiljenih blaga prirode

 

Prateći tragove, 2500 godina unazad, lavanda je korištena u različite svrhe. Egipćani, Feničani i narod Arabije koristili su je kao parfem. U antičkoj Grčkoj je korištena kao lijek za različite tegobe, od nesanice i bola u leđima do šizofrenije. Do rimskog doba, već je postala cijenjena roba, te je vrijednost kilograma ove biljke bila ekvivalentna mjesečnoj zaradi fizičkih radnika. Korištena je i u mirisnim kupkama, pa njen današnji naziv zapravo i potiče iz te upotrebe – riječ lavanda je izvedena iz latinskog lavare, što znači za pranje.

 

Herbal Spa (1)

 

Možda su u to vrijeme intuitivno prepoznate koristi koje je sada već dokazala nauka – lavanda ublažava anksioznost te predstavlja prirodan način borbe protiv stresa. Raskošna u ljepoti boje i mirisa, lavanda doseže sve veću popularnost kako u alternativnoj, tako i u konvencionalnoj medicini.

 

Izvorno predstavlja mediteransku biljku koja raste u sunčanim, suhim i stjenovitim područjima, a svjetski lider u uzgoju i izvozu ove ljubičaste ljepotice je jednako lijepa i romantična Francuska.

 

Već dugi niz godina, lavanda je miljenica kozmetičke industrije te se koristi u svježem stanju, suha, u obliku pudera ili pak kao esencijalno ulje. Esencijalno ulje predstavlja koncentrirani ekstrakt, te kao takvo ima 70 procenata jače djelovanje od same biljke.

 

 

Prednosti upotrebe esencijalnog ulja lavande:

- lavanda je idealna sredstvo za poboljšanje dužine i kvaliteta sna

- njen umirujući miris pomaže u rješenju problema kao što su migrene, napetost, depresija, nervoza i stres

- usljed snažnog antiseptičkog dejstva, esencijalno ulje lavande ubrzava rast ćelija, te brže zarastanje rana, posjekotina, opekotina i drugih ožiljaka

- povećava koncentraciju i moždanu aktivnost

- koristi se za ublažavanje respiratornih problema, uključujući infekcije grla, gripa, kašalj, prehlade, astme, zagušenja sinusa, bronhitisa i velikog kašlja

- pomaže u vraćanju hormonalne ravnoteže, smanjenju cistitisa ili upala mokraćnog mjehura

- eterično ulje lavande je korisno za poboljšanje cirkulacije krvi u tijelu, te snižava krvni pritisak

 

 

26

 

U širokoj ponudi Herbal Spa centra u Sarajevu, između ostalog, nude i ekskluzivni Lavanda tretman. Radi se o sesiji švedske masaže u kombinaciji sa uljem od lavande, maski za lice sa suhom lavandom, te masaži lica i glave sa posebnim losionom.

 

Švedska masaža predstavlja intenzivno tretiranje bolnih i napetih dijelova tijela u cilju opuštanja mišića, razbijanja mliječne kiseline miogeloze, te postizanja opuštanja i obnove energije.

 

Maska za lice sa cvijetom lavande će pružiti koži hidratizaciju i nahraniti je potrebnim vitaminima. Aktivni sastojci cvjetova lavande obnavljaju i osvježavaju kožu i daju joj najbolje od prirode. Masaža lica i glave sa B vitamin kremom na kraju ovog tretmana će smiriti kožu i podići njen tonus, te joj poboljšati elastičnost.

 

Herbal Spa pruža mogućnost da uz ovaj tretman pobjegnete od užurbanosti i stresa vanjskog svijeta, učinite dobro za vaše zdravlje, te postignete odavno narušenu ravnotežu uma, tijela i duše.

 

Bitno je napomenuti da trudnice prije upotrebe ovog tretmana trebaju konsultovati ljekara, a to važi i za osobe koje se namjeravaju podvrgnuti operativnom zahvatu.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team