Lunarove grafiterske avanture kao uvertira u nadolazeći Street Arts Festival u Mostaru

[ssba]
August 21st, 2019

U pripremi je realizacija 8. izdanja mostarskog Street Arts Festivala, koji će se održati od 1.9. do 8.9.2019. godine i ugostiti 20 muralista i grafitera, koji će svojim umjetničkim djelima pretvoriti fasade u slikarska platna. Kao uvertira u nadolazeći festival održat će se promocija knjige jednog od značajnijih street art umjetnika iz Hrvatske kao i regije. U nedjelju, 25.8.2019. u 20 sati, Slaven Lunar Kosanović predstavit će svoju monografiju From Zagreb With Love u predivnoj bašti Spomen kuće Svetozara Ćorovića, a također će oslikati i grafit u svom stilu na zidu Galerije Virus te započeti umjetničke intervencije ovogodišnjeg festivala.

 

Knjiga prepričava slikovito prikazuje njegove grafiterske avanture te umjetnički i istraživački rad u raznim poljima suvremene umjetnosti, te koja je kao takva elevantan zapis historijskog razvoja umjetnosti grafiterstva kao likovnog umjetničkog pravca u Istočnoj Evropi.

 

- Rado se odazivam u Mostar, a posjećivao sam ga često između 2000. i 2010. Godine. Zadovoljstvo mi je što imam priliku predstaviti svoju knjigu, koju doživljavam kao ljubavnu poruku koja dolazi iz mog rodnog Zagreba i koju imam potrebu širiti kuda god išao, ističe umjetnik Lunar.

 

Na festivalu će gostovati umjetnici iz Mostara, koji tradicionalno podržavaju festival od njegovih početaka kao i nove mlade snage koje će prvi puta oslikavati murale. Također će stići umjetnici iz drugih gradova BiH, te Hrvatske, Srbije, Italije, Španjolske i Brazila.

 

- Oduvijek sam se divila umjetnicima koji oslikavaju murale, za mene je to jedna od najzanimljivijih vrsta umjetnosti i veselim se što imam priliku oslikati svoj prvi mural, riječi su Ive Pažin iz Mostara (15) najmlađe učesnice ovogodišnjeg festivala.

 

Festival će se zvanično otvoriti 1.9. u 20 sati u Galeriji Mujaga, gdje će u saradnji s Zanart udruženjem biti organizirana prva samostalna izložba mostarske umjetnice Dolores Veledar Perić. Nakon izložbe istu večer na nekadašnjem glavnom sportskom okupljalištu mladih Partizanovom igralištu bit će otvoren muzički program PartYzen, koji će se nadovezati na konceptualni program Grad IDEAA kojeg predvodi arhitektica Senade Demirović. Na događaju će nastupiti Dubwise kolektiv Jah Forcefield iz Sarajeva, a publika će imati priliku da se upozna s novom lokacijom i idejom urbane rekonstrukcije prostora igrališta. Nakon prvog dana festivala počet će oslikavanje murala i kreativna energija ovogodišnje umjetničke priče počet će se širiti cijelim gradom.

 

Zesar Bahamonte, muralista iz Seville kaže kako je veoma znatiželjan što ga očekuje u Mostaru ovaj put.

 

- Prije tri godine sam bio u turističkoj posjeti Mostaru i jako mi se svidjelo. Radujem se što ću provesti duže vremena u tom predivnom gradu i baš me interesira sve što se tu dešava i kako ljudi žive. Zadovoljstvo je što imam priliku prenijeti dio svoje mašte na ulice Mostara.

 

Više o programu festivala i umjetnicima možete saznati web stranici Street Arts Festivala. Festival se održava uz podršku Grada Mostara, Jagermeistera, Vijeća mladih Grada Mostara, Ambasada: Španjolske, Njemačke, Italije i Brazila te brojnih donatora koji su prepoznali njegovu važnost.

 

Ovaj umjetnički projekt realizira se uz moralnu i partnersku podršku nevladinih organizacija a to su : OKC Abrašević, Udruženje Fora, Agencija Lokalne Demokracije Mostar i brojni drugi suradnici i prijatelji festivala.

 

 

 
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team

FBL 1000x500 px