Magazin Bona počinje projekt GLASNE I JASNE!

[ssba]
January 17th, 2020

Prošlo je nešto više od tri godine od osnivanja magazina za feminističku teoriju i umjetnost BONA. U tom periodu su objavile četiri štampana broja koja su se bavila egzistencijalnim feminističkim pitanjima kao što su osvajanje i branjenje feminističkih prostora, odnos feminizma i radničkih prava, reproduktivna prav(d)a, i spregu između mentalnog zdravlja žena i društvenih uvjeta kasnog kapitalizma.

 

- BONA je u protekle tri godina bila prostor za autorice koje se izražavaju u polju publicistike, teorije i kritike, ali i proze i poezije. Nakon što smo ove jeseni pokrenule eksperimentalni program mentorstva, odlučile smo da je vrijeme odemo korak dalje – da urednički i mentorski rad koji se toliko često odvija u pozadini, i to putem e-maila, Skypea i drugih virtuelnih alata, pretvorimo u susret i razgovor uživo. Objavljivanjem poziva za prijavu učesnica, počinjemo projekat Glasne i jasne!, čiji je cilj proširiti i fokusirati edukaciju novinarki, autorica, teoretičarki i aktivistica, koja je oduvijek bila dio Boninog uredničkog procesa. Okosnica projekta su radionice pisanja, koje ćemo održavati tokom proljetnih mjeseci, a na kojima će autorice na početku karijere učiti o etički i rodno odgovornom novinarstvu i feminističkoj umjetničkoj kritici, razgovarati o tome šta ih u medijskom ekosistemu, te na društveno-političkoj i umjetničkoj sceni nadahnjuje i irititira, te pisati vlastite publicističke i kritičke tekstove. Glasne i jasne! su odraz potrebe da se, bez obzira na prethodno iskustvo, darovitim autoricama pruži prilika da progovore o temama koje ih interesuju i da im se omogući da oblikuju vlastiti glas, a da pritom nauče šta je to stilski i jezički kvalitetan tekst, poručile su Bone.

 

Isticanje potrebe za edukacijom u polju književne kritike je sada već floskula na kulturnoj sceni, a isto važi i za umjetničku kritiku u polju teatra, filma, likovne i savremene umjetnosti, muzike. Ali čak i marginalizirana, kritika zadržava vrlo patrijarhalne obrasce, što pokazuje i istraživanje grupe mladih književnih kritičarki, Pobunjenih čitateljki, koje pokriva i književnu scenu Bosne i Hercegovine.

 

- Istraživanje je pokazalo da na sceni djeluje otprilike jednak broj kritičarki i kritičara – ali su duplo manje vidljive. Još poraznije od toga jeste da ukupan broj knjiga spisateljica o kojima se pisalo iznosi oko trećine ukupnog broja. Ukratko: kritičari i kritičarke spisateljice čitaju mnogo manje nego pisce. Zbog toga ćemo se tokom trajanja projekta baviti književnošću savremenih spisateljica koje stvaraju na zajedničkom jeziku. U konačnici, želimo da i ovaj projekt doprinese dugoročnom cilju Bone – stvaranju zajednice odvažnih i solidarnih, gdje će se ženski glasovi glasnije odjeknuti. Tome će, nadamo se, doprinijeti i odluka da radionice organiziramo u tri grada (Sarajevo, Banja Luka i Mostar) te tako doprinesemo decentralizaciji novinarstva i kulture i ostvarimo komunikaciju sa kulturnim centrima koji, u pravilu, jedni druge ignoriraju, poručuju.

 

Polaznice će tokom navedenog perioda pisati svoje publicističke i kritičke tekstove u saradnji sa mentoricama, a svi će tekstovi biti obuhvaćeni u zbornik radova, koji će predstaviti naljeto. Ukoliko te zanima književnost savremenih spisateljica na prostoru zajedničkog jezika, nervira te mizoginija i seksizam u medijima, želiš izraziti svoj stav spram društvenih, političkih ili kulturnih događaja ili, jednostavno, želiš pisati, ali još tražiš svoj glas – javi im se! Prijava treba da sadrži kratku biografiju (do 200 riječi), primjer prethodnog rada – ako postoji (novinarstvo, analitički tekstovi, umjetnička kritika ili književni radovi) te motivacijsko pismo u kojem trebaš navesti koja forma te zanima (publicistika ili kritika), te koje su to teme kojima se želiš baviti. Prijave su otvorene do 27. januara. Šaljite ih na adresu redakcija@bonamag.ba Predmet e-maila treba biti Prijava za radionice projekta Glasne i jasne.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team