MESS 2017. slavi feminističke narative i razbija rodne stereotipe

[ssba]
September 18th, 2017

U okviru 57. Internacionalnog teatarskog festivala MESS jedna od najznačajnijih tematskih okvira bit će razbijanje patrijarhalnih matrica i rodnih stereotipa. Od himne različitosti u predstavi MDLSX (SARTR, 4.10. u 20h) italijanske trupe MOTUS, preko intimne potrage za svrhom vlastitog postojanja u predstavi argentinske autorice Marine Otero Sjećati se trideset godina da bi se živjelo 65 minuta (SARTR, 2.10. u 20h), do potresnih autentičnih priča o djeci silovanih žena iz Ruande u predstavi Neželjena (Pozorište mladih, 5.10. u 18h), i ženske historije BiH u predstavi Harisa Pašovića, Otkrivanje žene (NPS, 5.10. u 20h) publika će imati priliku propitati vlastite stavove o ovim temama.

 

 

MDLSX je eksplozija zvuka, psihodelična i usamljena himna slobodi postajanja, stapanju rodova, bivanju nečega što nadilazi granice tijela, boju kože, reproduktivne organe, nečega što ne podrazumijeva nametnutu ili stečenu nacionalnost i pripadnost nekoj Domovini. MDLSX nastoji da prevaziđe granice društvenih i umjetničkih kategorija. Silvia Calderoni na sceni pruža jednu od naimpresivnijih izvedbi u evropskom teatru u posljednjih deset godina. New York Times je za nju napisao da mora da je satkana od žive, jer nijedno smrtno tijelo ne može proći takve transformacije.

 

 

Sjećati se 30 godina / foto_Lucio Bazzalo

Sjećati se 30 godina / foto_Lucio Bazzalo

 

Marina Otero dolazi na MESS nakon festivala u Singapuru, Vroclavu, Buenos Airesu i Santiago de Čileu. Kritičari i kritičarke su njenu predstavu svrstali u ispovijedni teatar, karakterišući je kao izrazito usrećujuću. Okružena svojim drangulijama nagriženim zubom vremena, Marina Otero na sceni u lepršavoj izvedbi priziva životna sjećanja, i tako se upušta u stvaranje drame o svom životu, koja nema kraj sve dok je Marina živa. Rezultat toga je predstava Sjećati se trideset godina da bi se živjelo 65 minuta. Svačiji život je vrijedan inscenacije i svačija priča je bitna.

 

Nakon premijere na festivalu u Avignonu, uz pomoć projekta Teatroskop Francuskog instituta na MESS dolazi autorica i koreografkinja Dorothée Munyaneza. Predstava se bavi stotinama hiljada silovanih žena za vrijeme genocida u Ruandi, nakon čega su rođena neželjena djeca koju su odbacile majke, porodice, društvo.

 

 

- Jako me zanima žensko tijelo, naročito u slučajevima zlostavljanja, kao i fizičkog i mentalnog nasilja za vrijeme rata. Ova predstava mogla je da ima korijene samo u mojoj zemlji, u iskustvima žrtava genocida. Brojke nisu precizne, ali između 100.000 i 250.000 žena je silovano za vrijeme masakra koji je trajao sto dana, o svojoj motivaciji da napravi predstavu Neželjene rekla je Dorothée Munyaneza.

 

Otkrivanje žene / foto_ Velija Hasanbegović

Otkrivanje žene / foto_ Velija Hasanbegović

Jedna od najzapaženijih produkcija prošle sezone u BiH, koju je za program MESS-a selektirala Alja Predan je Otkrivanje žene, Narodnog pozorišta Sarajevo i East West Centra. Tema predstave je arhetipski, socijalni i kulturološki značaj žena u Bosni i Hercegovini. Jasno je da se ovako tretirana tema ne ograničava samo na BiH. Ona nužno govori i o univerzalnim aspektima vezanim za temu žena. Teret mnogostruke društvene uloge; kreativnost; strahovi i izloženost nasilju; snaga i slabost; kontroverze; intelektualna dostignuća i banalnost; majčinstvo i osobnost neovisna od majčinstva – teme su ove predstave. Ova predstava se bavi i periodom snažne emancipacije žene u BiH. U završnici, fokus je na savremenom društvu u BiH. Pitanje je: da li smo “otkrili” žene ili postoji još mnogo toga da se sazna i uspostavi u društvu kad su u pitanju žene?

 

 

Rezervacija ulaznica je u toku u festivalskom Box Officeu (M.Tita 54/I) svaki dan od 10 do 19h ili putem telefona 060/343-39-59, dok se svi detalji o predstavama i svim drugim festivalskim informacijama mogu naći na MESS.

 

naslovna foto_Renato Mangolin / MDLSX
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team