Modul memorije: Intervencija u prostoru Velije Hasanbegovića na Ajfelovom mostu

[ssba]
April 8th, 2016

Intervencijom u prostoru Oni su mi! Mi smo oni! autora Velije Hasanbegovića, jučer je na Ajfelovom mostu u Sarajevu zvanično otvoren dvadeset i prvo izdanje kulturološkog programa Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Modul memorije. Nastavljajući tradiciju njegovanja kulture sjećanja, program će trajati sve do 9. maja, a sadržavat će igranje predstava, projekcije filmova, izložbe fotografija i jednu radio dramu. Svi sadržaji inspirisani su umjetničkim djelima koja su nastala u ratu ili govore o ratovima širom svijeta.

 

Na fotografiji koju je ovaj autor snimio 11. septembra 2015. godine u Horgošu, na graničnom prijelazu između Srbije i Mađarske. Na fotografiji se nalazi porodica izbjegla iz Sirije kako po noći, osvjetljena reflektorima granične policije korača prema Evropskoj Uniji.

 

Oni su mi! Mi smo oni!, citat je američke aktivistice Rachel Corrie iz govora MOJ SAN koji je izrekla kao desetogodišnja djevojčica apelirajući za pravdu i jednakost svih ljudi. Ideja intervencije je podsjetiti građane BiH na iskustva brojih građana naše zemlje iz perioda rata, te na važnost empatije u današnjem vremenu.

 

 

VH- Modul-memorije-2016

 

Najavljujući ovogodišnji program, umjetnički rukovodilac Modula memorije, Nihad Kreševljaković, istakao je da je centralna tema programa žena.

 

- Ovogodišnji program tematizira ulogu žene u radikalnim uvjetima i zbog toga se dobar dio sadržaja bavi ženama ili su autorice sadržaja žene. Rachel Corrie o kojoj ćemo govoriti ove godine je sigurno personifikacija ženskog herojstva u ratu. Mislim da je program tematski zanimljiv i zato pozivam građane i građanke da budu dio ovogodišnjeg Modula Memorije, rekao je Kreševljaković te izrazio punu podršku ideji nastanka Muzeja ratnog djetinjstva koji je prema njegovim riječima potreban i Sarajevu i cijelom svijetu.

 

Kao dio programa, Muzej ratnog djetinjstva će od 4. do 14. maja u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine publici predstaviti svoju prvu izložbu koju će činiti predmeti koje su građani i građanke dostavili u proteklih nekoliko mjeseci.

 

- Drago mi je što će se prva aktivnost Muzeja ratnog djetinjstva održati u okviru Modula Memorije. Muzej i Modul imaju isti misiju, a ovom izložbom želimo motivisati građane i građanke da ostave dio svog ratnog iskustva u Muzej. Svi oni koji nam se u narednih sedam dana jave sa nekim predmetom će možda i sami učestvovati u izložbi“, naveo je inicijator osnivanja Muzeja ratnog djetinjstva, Jasminko Halilović, te podsjetio da Muzej i dalje čeka rješenje svog statusa i pronalazak adekvatnih prostorija u gradu.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team