MRTVE RIBE u bh. kinima od 21. decembra

[ssba]
December 18th, 2017

Nakon zapaženih sudjelovanja i nagrada na nizu filmskih festivala u regionu, novo ostvarenje Kristijana Milića, redatelja iznimno uspješnog hrvatskog hita Broj 55, 21. decembra kreće sa prikazivanjem i u bh. kino dvoranama u distribuciji Con film.

 

Mrve ribe mozaični je film o posljeratnom provincijskom gradiću koji prati sudbine dvadesetak likova. Radnja filma prati događaje u neimenovanom gradiću tokom jednog dana dok sugrađani pokušavaju, svaki na svoj način, proniknuti u motive neobičnog samoubistva njihovog sugrađanina Profesora. Naime Profesor je dan prije izvršio samoubistvo i to na prilično bizaran način: ubio se pištoljem za ubijanje stoke. Najviše zbog tog detalja, Profesorovi sugrađani u potrazi su za odgovorima na nerazjašnjena pitanja. Tako govore i o sebi, ali i o gradiću u kojem se sve to događa, tvoreći sliku u kojoj je glavni lik zapravo – grad.

 

YouTube Preview Image

 

Kristijan Milić ovaj film režirao je prema scenariju Josipa Mlakića tj. prema zbirci pripovijedaka Mrtve ribe plivaju na leđima koju je Mlakić objavio 2011, a koja je u međuvremenu imala i nekoliko pozorišnih izvedbi. Mlakićeva zbirka sastoji se od 15 novela koje su sve vezane uz bosansko-hercegovački, etnički i vjerski podijeljeni gradić. Kao i u filmu, međusobno isprepletene priče zbirke imaju ishodište u početnom motivu, samoubojstvu lokalnog pjesnika i bivšeg profesora.

 

Mrtve ribe_4

 

Film u kojem postoje čak 42 glavne uloge snimljen je u hrvatsko-bosansko-hercegovačkoj koprodukciji tokom proljeća prošle godine na više od pedeset lokacija u gradu Mostaru i okolici. Glumački ansambl predvodi jedan od najznačajnijih domaćih glumaca Dragan Despot dok se u ostalim ulogama pojavljuju Asja Jovanović, Marijana Mikulić, Ornela Vištica, Nermin Omić, Dražen Mikulić, Goran Bogdan te mnogi drugi.

 

Kako je film osvanuo već na nekoliko festivala, pobrao je pozitivne ocjene i pohvale kritičara. Dragan Despot osvojio je nagradu na Vukovar Film Festivalu, a film je ovog ljeta osvojio i dvije nagrade na festivalu u Puli te nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu za Ivu Krešića na 11.Mostar Film Festivalu. A kako će ga prihvatiti šira publika saznat ćemo od 21. decembra kada Mrtve ribe kreću u redovnu kino distribuciju u BH kinima iz multiplexa Cinema City u Sarajevu i Cineplexx Palas u Banja Luci a od 28.decembra film će se naći na redovnom repertoaru multiplexa Ekran u Zenici te nakon toga obići ostatak kino dvorana.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team