Na 57. MESS stižu MAGELLI, PAŠOVIĆ, SCHILLING, LAUWERS, ESPINOSA i LIJEŠEVIĆ

[ssba]
September 14th, 2017

Od 30. septembra do 8. oktobra, 2017. održat će se 57. Internacionalni teatarski festival MESS u okviru kojeg će biti odigrane 22 predstave iz 13 zemalja. Pored činjenice da festival u Zenici otvara predstava Slijepi pjesnik belgijske trupe Needcompany vrhunskog umjetnika i višestrukog festivalskog laureta Jana Lauwersa, tokom ostalih festivalskih večeri publika će se ponovo sresti sa vrhunskim i na festivalu nagrađivanim rediteljskim imenima kao što su Paolo Magelli, Arpad Schilling, Haris Pašović, David Espinosa, Boris Liješević.

 

- Za svaki festival je važan spoj etabliranih teatarskih imena i mladih umjetnika i umjetnica, pa tako među predstavama 57. MESS-a, pored novih estetika, imamo predstave festivalskih laureata čija ostvarenja naša publika pamti kao neke od festivalskih vrhunaca, istakla je Selma Spahić, jedna od selektorica Festivala.

 

Jedna od najuzbudljivijih evropskih teatarskih trupa Needcompany vraća se po četvrti put na MESS, u svom prepoznatljivom stilu, ali sa potpuno svježim tematskim i estetskim pristupom teatru (Slijepi pjesnik, BNP Zenica, 30.9. u 20h). Nakon petnaest godina i predstave Radnički cirkus W, koja je dobila nagradu Hrabri novi svijet, reditelj Arpad Schilling se vraća sa predstavom crnogorskog Kraljevskog pozorišta Zetski dom Dokle pogled seže (SARTR, 08.10. u 18h).

 

Dokle pogled seže

Dokle pogled seže

 

Sasvim je sigurno da će veliki interes publike izazvati i predstava bh. reditelja Harisa Pašovića Otkrivanje žene (NPS, 5.10. u 20h) nakon brojnih ostvarenja koja su igrana u okviru festivalskih programa ranijih godina, kao i predstava Borisa Liješevića Čuvari tvog poštenja (NPS, 8.10. u 20h) Gradskog pozorišta Podgorica nakon nagrađivane Elijahove stolice. Dobitnik nekoliko Zlatnih lovorovih vijenaca za najboljeg reditelja, Paolo Magelli, na 57. MESS dolazi sa predstavom Zagrebačkog kazališta mladih Noćni život (NPS, 6.10. u 20h).

 

Čuvari tvog poštenja

Čuvari tvog poštenja

 

Na ovogodišnji MESS se vraća i sjajni španjolski reditelj David Espinosa koji je prije tri godine za predstavu Moje veliko djelo osvojio nekoliko festivalskih nagrada uključujući i nagradu publike, pa je vrlo vjerovatno da će i njegova lutkarska predstava Mnogo vike ni za što (Collegium Artisticum, 3.10. u 17h) i ove godine imati dobar prijem.

 

Mnogo vike ni za što

Mnogo vike ni za što

 

Rezervacija ulaznica je u toku u festivalskom Box Officeu (M.Tita 54/I) svaki dan od 10 do 19h ili putem telefona 060 343 39 59, dok se svi detalji o predstavama i svim drugim festivalskim informacijama mogu naći na www.mess.ba.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team