Na repertoaru SARTR-a tri predstave do kraja sedmice

[ssba]
January 27th, 2020

Publika Sarajevskog ratnog teatra, nakon dužeg vremena ponovo će imati priliku pogledati predstavu Bio je lijep i sunčan dan, rediteljice Tanje Miletić Oručević i to u dva termina 28. i 29. januara sa početkom u 20 sati.

 

Predstava Bio je lijep i sunčan dan nastala je prema zapisu i sjećanjima Sarajki i Sarajlija na 2. maj 1992. godine. To je jedan od rijetkih ratnih dana o kojima postoji jasno sjećanje među različitim ljudima. Od njihovih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti njihove živote prvog, od 1395, dana opsade Sarajeva. Da li su sjećanja činjenice ili fikcija? Mogu li ona sačuvati istinu? Šta ne smijemo zaboraviti? Tragajući za odgovorima predstava Bio je lijep i sunčan dan ponovo je na repertoaru SARTR-a.

 

U predstavi igraju: Ana Mia Milić, Maja Salkić, Snežana Bogićević, Dženana Džanić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić

 

Bullying Collection (2)

 

U četvrtak i petak, 30. i 31. janara na repertorau Sarajevskog ratnog teatra ponovo će se odigrati predstava Bullying Collection reditelja Aleša Kurta. Predstava koja je nakon svoje premijere u novembru prethodne godine izazvala vrlo snažne i emotivne reakcije kod publike. Predstava je nastala prema tekstovima grupe autora: Nejra Babić, Aleš Kurta, Sam Guzman, Ian Mc Wethy.

 

Na osnovu statističkih podataka, nažalost, ustanovljeno je da je svako treće dijete u Bosni i Hercegovini žrtva nasilja. Pozorište i ova predstava žele omogućiti onima koji su najčešće samo brojevi u statistici da progovore. Jer je važno i neophodno.

 

Bullying Collection je predstava sačinjena od niza scena koje temu vršnjačkog nasilja tretiraju iz različitih perspektiva. Bullying nije problem učitelja, roditelja, psihologa, druge djece, grada, zemlje, sistema. Bulying je zločin u kojem svi oni učestvuju.

 

U predstavi igraju: Selma Alispahić, Maja Salkić, Ana Mia Karić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Davor Sabo, Adnan Kreso i Vanja Matović.

 

savršen kroj (2)

 

Za sam kraj sedmice, u subotu, 1. februara u 20 sati, publika će moći na sceni SARTR-a pogledati i predstavu Savršen kroj Vladimira Đurđevića, a u režiji Jasmina Durakovića. U predstavi igraju: Admir Glamočak i Sead Pandur.

 

- Savršen kroj je komad razotkrivanja i prepoznavanja koji pre svega govori o muškim slabostima. Kroz slučajni susret dvojice po svemu, naizgled različitih muškaraca, drama tretira pitanja morala, stanja u društvu, sistema vrednosti, odnosa muškarca prema ženi. Razotkrivaju se slabosti i strahovi protagonista. Ipak, možda, novokomponovani tajkun Marko i krojač na ivici egzistencije Svetislav i nisu toliko različiti. Možda imaju mnogo više zajedničkog nego što se to u prvi mah čini, a možda ni njihov susret i nije bio slučajan, rekao je autor teksta Vladimir Đurđević.
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team