Nakon uspješne izložbe u Banjoj Luci, PERCEPCIJE otvorene u Skoplju

[ssba]
June 14th, 2019

British Council i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u proteklom periodu sarađivali su zajedno sa još četiri regionalna muzeja u okviru regionalnog umjetničkog projekta Percepcije koji je već prepoznat od strane muzejskih profesionalaca i koji će biti predstavljen u septembru ove godine na jednoj od najprestižnijih muzejskih konferencija u svijetu, Međunarodnog vijeća muzeja (ICOM). Nakon uspješne izložbe u Banjoj Luci, posljednja izložba u sklopu ovog projekta je sinoć otvorena u Skoplju pod nazivom Rodne percepcije.

 

Rodne percepcije, u Muzeja savremene umjetnosti u Skoplju je poslednja od pet izložbi koje su rezultat ovog zajedničkog kustoskog projekta, koji se fokusira na žensku umjetnost. Zamišljen kao saradnja pet kustosa sa Zapadnog Balkana, projekat je na svakoj od ovih izložbi predstavio radove britanskih umjetnica iz kolekcije British Councila, koje su kustosi zajednički odabrali i postavili u dijalog s lokalnim umjetničkim djelima. Dakle, Percepcije su rasle kao fluidan ženski umjetnički prostor na presijeku različitih kulturnih, političkih i teorijskih strategija u okviru političke geografije Zapadnog Balkana – počevši od Cetinja, preko Novog Sada i Prištine, do Banje Luke, do završne izložbe u Skoplju.

 

percepcije (1)

 

Do 12. augusta ove godine, posjetioci Muzeja savremene umjetnosti u Skoplju će imati priliku da saznaju više o svijetu koji se vidi očima umjetnica, sličnostima i razlikama u izboru tema u djelima nekih od najpoznatijih britanskih i makedonskih autorica, i diskutuju o ženskim pitanja koja se nameću širom svijeta. Izložba u Skoplju će zatvoriti izložbeni ciklus predstavljanjem 39 savremenih umjetničkih djela 25 umjetnica, koji su koncipirani u tri dijela, kroz tri područja ženske pozicije: gledajući i promatrajući – POGLEDI, vizuelno predstavljanje – REPREZENTACIJE i “propadanje predstavljene vizije” – PONIŠTAVANJE REPREZENTACIJE. Ideja ove konceptualne podjele nije da proizvede još jedan okvir interpretacije kroz multivokalnu vizualizaciju ženskog iskustva, već pozvati na strukturirano i detaljno ispitivanje muškog principa na kojem je izgrađena savremenost i kritički pristupiti problematici predstavljanja kroz radikalno propitivanje. Predstavljene umjetnice kroz svoj rad vraćaju vjerodostojnost ženskog oblika i iskustva; prekidaju strukturiranu i ovjekovječenu rodnu hijerarhiju; ali i predlažu novi kritički pristup preispitivanja problema (rodne) reprezentacije.

 

percepcije (2) percepcije (4) percepcije (5) percepcije (6)
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team