Nasilje nad ženama i djevojčicama, kao jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava, mora biti eliminirano

[ssba]
November 4th, 2019

U Parlamentu BiH danas je otvorena Globalna konvencija partnera UN Fonda za borbu protiv nasilja nad ženama, jedinog globalnog mehanizma za dodjeljivanje sredstava namijenjenih eliminaciji svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

 

Konvenciju je otvorila generalna podsekretarka Ujedinjenih nacija i izvršna direktorica UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, koja je na ovaj način započela i prvu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

 

Otvaranje Globalne konvencije partnera UN Fonda za borbu protiv nasilja nad zenama

Otvaranje Globalne konvencije partnera UN Fonda za borbu protiv nasilja nad zenama

- Konvencija je fokusirana na napredak koji je napravljen u oblasti borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama od perioda kada je usvojena Pekinška platforma za akciju, kao i na rad na tome da se ovakva kršenja ljudskih prava okončaju. Organizacije koje rade na terenu, poput preko 70 partnera UN-ovog Fonda za borbu protiv nasilja nad ženama koji su prisutni ovdje danas, napravile su značajne pomake na prevenciji i eliminaciji nasilja nad ženama od 1995. godine. No, na ovom problemu moramo nastaviti raditi, rekla je na otvaranju Phumzile Mlambo-Ngcuka.

 

Predsjedavajući predsjedništva BiH Željko Komšić i izvršna direktorica UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka

Predsjedavajući predsjedništva BiH Željko Komšić i izvršna direktorica UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, na otvaranju Konvencije napomenuo je da je saradnja BiH sa UN Women i UN-ovim Fondom za borbu protiv nasilja nad ženama otvorila put ka sistemskom rješavanju problema rodno zasnovanog nasilja.

 

- Kontinuirana podrška koju nam ove organizacije pružaju od velikog je značaja za BiH, kao i za nastavak dobre prakse i saradnje zemalja regiona. Nasilje nad ženama i djevojčicama nije, i ne smije biti problem pojedinca. Dužni smo svojim djelovanjem pružiti podršku zlostavljanim ženama i djevojčicama, te aktivno raditi na stvaranju preduslova za sprečavanje zlostavljanja.

 

Aldijana Šišić, direktorica UN-ovog Fonda za borbu protiv nasilja nad ženama, istaknula je da je ovo prva globalna konvencija partnera Fonda, koja je okupila stručnjake/inje i aktiviste/kinje iz čitavog svijeta.

 

- Ovaj skup pokazuje koliko je toga urađeno od uspostavljanja Fonda 1996. godine. No, iako ćemo naredne godine obilježiti 25. godišnjicu Pekinške platforme za akciju, još uvijek ostaje mnogo toga što je potrebno učiniti. Nasilje nad ženama ne poznaje granice i ostaje jedan od najraširenijih oblika kršenja ljudskih prava širom svijeta. Svi/e zajedno moramo raditi više da osiguramo život bez nasilja za sve žene i djevojčice, kazala je Aldijana Šišić.

 

Direktorica UN Fonda za borbu protiv nasilja nad zenama Aldijana Šišić

Direktorica UN Fonda za borbu protiv nasilja nad zenama Aldijana Šišić

 

Konvencija će trajati do 7. novembra u Sarajevu, te obilježiti i početak globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, koja nastoji mobilizirati javnost u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja. Ovogodišnja globalna kampanja 16 dana aktivizma održava se pod motom Obojimo svijet u narandžasto: Generacija ravnopravnost se protivi silovanju!, kojim se želi osuditi ovaj oblik nasilja kojem su žene i djevojčice izložene širom svijeta.

 

Globalna konvencija partnera UN Fonda za borbu protiv nasilja nad ženama okupit će više od 150 učesnika/ca iz čitavog svijeta, uključujući i regiju Jugoistočne Evrope, koji/e će u narednim danima razgovarati o strategijama koje pomažu da se nasilje nad ženama eliminira, kao i o izazovima koji su i dalje prisutni. Fond je u posljednje 22 godine podržao 517 organizacija sa 149 miliona dolara u 139 zemalja i teritorija, te je samo tokom protekle godine svojim radom obuhvatio preko 8 miliona ljudi.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team