Nihad Kreševljaković dobitnik evropske nagrade Kairos

[ssba]
March 6th, 2019

Nihad Kreševljaković dobitnik je ovogodišnje nagrade Kairos, jedne od najprestižnijih evropskih kulturnih nagrada. Ovu nagradu njemačka Fondacija Alfred Toepfer dodijeljuje evropskim umjetnicima i naučnicima koji djeluju u području likovne i teatarske umjetnosti, muzike, arhitekture, dizajna, filma, fotografije, književnosti i žurnalizma. Nagrada Kairos dodjeljuje se pojedincima za njihova umjetnička postignuća, ali i producentima, direktorima festivala, izdavačima, vlasnicima umjetničkih galerija i drugim osobama koje značajno doprinose razvoju evropske umjetnosti i kulture. Cilj nagrade je odavanje priznanja istaknutim pojedincima koji sa poduzetnošću, upornošću i kreativnošću doprinose razvoju evropske kulture i interkulturalnog razumijevanja. Nagrada je nazvana po grčkom bogu Kairosu, inače bogu pravog trenutka i namjera joj je da ohrabri i promoviše dobitnike u pravom trenutku tokom njihove karijere.

 

Nihad Kreševljaković je direktor Međunarodnog teatarskog festivala MESS. Diplomirao je na Odsjeku historije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Tokom opsade Sarajeva, zajedno sa prijateljima, snimao je prizore iz života pod opsadom i dokumentovao svakodnevnicu svojih sugrađana, a nakon rata jedan je od suosnivača lokalne nevladine organizacije Videoarhiv-Biblioteka Hamdija Kreševljaković. Jedan je od autora filma Sjećaš li se Sarajeva, koji se bavi periodom opsade, a od 2012. do 2016. obavljao je i posao direktora Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a.

 

U objašnjenju žirija povodom izbora Kreševljakovića kao ovogodišnjeg dobitnika nagrade stoji: Nihad Kreševljaković je višestruko talentovan kulturni radnik, sa naglašenom sposobnošću umrežavanja, kao i inspiracija i mentor brojnim kolegama. Sa sumornom političkom i ekonomskom situacijom u svojoj domovini djeluje kombinirajući idealizam, istrajnost i pragmatizam. Komitet za dodjelu KAIROS nagrade prepoznao ga je kao predstavnika vitalne, ali finansijski izraženo osiromašene i nepodržane kulturne scene u devastiranom regionu, čiji predvodnici rijetko uživaju adekvatnu pažnju zapadne Evrope i još rijeđe dobijaju priznanje za svoj rad.

 

Dobitnike nagrade bira nezavisni žiri u čijem je sastavu, ove godine: prof. dr. Christoph Stölzl, predsjednik Lisztove muzičke škole u Weimaru, dr. Christine Eichel, Autorica i novinarka, Shermin Langhoff, Umjetnička direktorica teatra Maxim Gorki u Berlinu, Heike Catherina Mertens, Izvršna direktorica Vile Aurora i kuće Thomasa Manna, dr. Monika Sandhack, ZDF Kultur/3sat kulturzeit i dr. Nike Wagner, Umjetnička direktorica međunarodnog muzičkog festivala Internationales Beethovenfest u Bonnu.

 

Nagrada Kairos dodjeljuje se od 2007. godine a među dosadašnjim dobitnicima su i muzikolog Albrecht Dümling, islandski pisac Andri Snaer Magnason, teatarska producentica Shermin Langhoff, koreograf Sidi Larbi Cherkaoui… Iz BiH i regije, prije Nihada Kreševljakovića nagrada Kairos dodjeljena je 2014. i rediteljici Jasmili Žbanić.

 

Nihadu Kreševljakoviću će nagrada Kairos za 2019. biti uručena 28. aprila u pozorištu Deutsches Schauspielhaus u Hamburg. Na dodjeli će, pored predstavnika Fondacije Alpefred Topefer i žirija, o dobitniku nagrade govoriti i holandski pisac i novinar Chris Keulemans. Također, bit će prikazan i kratki dokumentarni film o Nihadu Kreševljakoviću u produkciji „3sat kulturzeit“, a u muzičkom dijelu programa nastupit će Amira Medunjanin i Ante Gelo.

 

fotografija_Velija Hasanbegović
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team