Nikolina Vujić: Pjesme koje ubrajam u svoj repertoar moraju imati poveznicu sa mojim karakterom

[ssba]
March 18th, 2018

Muzički put Nikoline Vujić započeo je vrlo logično. Njeniroditelji su je od malih nogu odgajali u atmosferi u kojoj se cijenila kvalitetna muzika i podržavali su njeno interesovanje prema istoj. Tata, kao strastveni muzičar i roker, i mama, kao dama profinjenog ukusa za umjetnost, teatar i muziku, su u njoj već od najranijih godina razvili potrebu za muzičkim izrazom. Uz njihovu podršku jezapočela svoje muzičko putovanje kroz balet, sviranje klavira i flaute kroz srednju muzičku školu do upisa i završetka Muzičke akademije u Sarajevu.

 

 

Nastupaš u sarajevskim klubovima, u kojem stilu pjevanja se najbolje osjećaš ili se prepoznaješ, u jazzu, jazz-rocku, rocku, bluesu ili?

- Žanrovi koje najčešće pjevam i u kojima se najljepše osjećam su jazz, soul i blues. Analizom muzičkih stilova i ličnih želja, shvatila sam da se kroz navedene žanrove mogu najiskrenije izraziti. No, to ne znači da u svoje slobodno vrijeme ne eksperimentišem sa pjevanjem drugih stilova poput – triphop, new wave, rock i druge muzike.

 

Nikolina Vujic (8)

 

Na koji način prilaziš repertoaru i biraš saradnike?

- Sve pjesme koje rado ubrajam u svoj repertoar moraju imati poveznicu sa mojim karakterom i biti mi jako drage. Vrlo svjesno biram pjesme u pogledu na boju i raspon mog glasa. Pjesme koje mi vokalno ili karakterno ne odgovaraju ne svrstavam u svoj repertoar. Svaka saradnja se ostvarila u pravo vrijeme. Ono što je najbitnije jeste da sam se, s ljudima sa kojima sam sarađivala i sarađujem, prepoznala na muzičkom i stilskom nivou. Kada je riječ o jazzu već duže vrijeme sarađujem sa članovima benda Sarajevo Jazz Guerilla, koji su mi otvorili put u izvođenju jazza i postali moji uzori.

 

 

Kakve su šanse da snimiš album uskoro?

- Često razmišljam o tome, pogotovo u trenucima kada snimam svoje ideje ili preslušavam dosadašnji materijal. Snimanje albuma zavisi od mnogih komponenti, ali po meni najviše od toga da li ta muzika odražava ono što vi stvarno jeste, odnosno da li je iskrena. Po meni album treba predstaviti lični izraz i umjetnost osobe koja ga snima, a ne muziku koja se očekuje od nje. Prema tome, šanse da snimim album su velike, ali tek onda kada u potpunosti budem zadovoljna sa svojim idejama.

 

Nikolina Vujic (11)

 

Do sad si igrala u četiri mjuzikla: Grease, Footloose, Dirty dancing i Flashdance, izjavila si kako su ti predhodna tri bila priprema za Flashdance kojeg nazivaš životnim ostvarenjem, zašto je on tako poseban?

- Mogu reći da me svaki projekt, predstava, koncert ili u ovom slučaju mjuzikl pripremao na naredni još veći i za mene važniji izazov. Flashdance je mjuzikl u kojem sam do sada dobila najzahtjevniji zadatak, tumačenje glavne uloge Alex Owens te sam morala usavršiti sve segmente jednog mjuzikla – glumu, ples i pjevanje. Sama adaptacija ovog mjuzikla je posebne i kompleksne građe što mi je ponudilo prostor u kojem sam mogla pomjeriti svoje granice i napredovati u pogledu glume, pjevanja i plesa.

 

Izjavila si da je bilo zahtjevno raditi na glumačkim segmentima zbog naglih promjena, jer postoje kratke scene koje se nadovezuju na pjesme i na koreografiju, kako si savladala te prepreke?

- Iskreno, provela sam mnogo vremena samostalno vježbajući pjevačke, glumačke i plesačke scene, što mi je pomoglo razumjeti, postaviti i izgraditi lik Alex. A uz pomoć svojih kolega i redatelja uspjela sam prevazići određene poteškoće u pogledu izgradnje odnosa između likova i spajanja scena u cjelinu, što je rezultiralo prirodnijim prijelazom iz jedne scene u drugu.

 

Nikolina Vujic (15)

 

Osim što pjevaš po klubovima, igraš u mjuziklima, ti si zapravo profesorica muzičke historije i kulture.

- Da. Tokom srednje škole, pa čak i do druge godine akademije, nisam maštala o ideji da jednog dana postanem profesorica. Ta ideja se rodila i razvila tokom treće i četvrte godine odsjeka za Muzičku teoriju i pedagogiju, kada sam slušala predavanja iz predmeta Metodika muzičke nastave i kada sam u sklopu tog predmeta održala ogledne časove u osnovnim i srednjim školama. Nakon IV godine dobila sam posao u vrtiću Kockica i OŠ Vladislav Skarić gdje sam otkrila snažnu želju da djeci prenosim svoje znanje, otkrijem i razvijam njihovu kreativnost i muzikalnost, za koju sam sigurna da svako dijete posjeduje. U protekle dvije godine sam također shvatila da bih voljela raditi sa studentima kao i odraslim osobama, jer smatram da su muzički izraz i kreativne radionice vrlo važne za razvijanje cjelokupne ličnosti kao i umjetnika.

 

 

Nikolina Vujic (30)

 

Ko ti je bio najdraži saradnik, mentor ili učitelj, koji je mijenjao tvoje poglede na muziku?

- Imam ih nekoliko i kada bih morala izabrati ne bih mogla izabrati samo jednu osobu već bi to bili – Safet Plakalo, Alma Ferović-Fazlić, Valida Akšamija i Ksenija Burić. Pokojnom Safetu Plakalu ću zauvijek biti zahvalna što mi je otvorio vrata teatra, zbog čega sam i započela maštati o izvođenju umjetnosti na sceni. Alma Ferović-Fazlić će uvijek biti moja No.1 žena mjuzikla i osoba koja je u meni vidjela talent, te mi pružila šansu da ga razvijam. Jako sam zahvalna svojoj profesorici i mentorici Validi Akšamiji uz koju sam otkrila i razvila interesovanje za pedagogiju, dok sam Kseniji Burić zahvalna na razvoju želje za primjenom drugačijeg pristupa u stvaranju muzičkog izraza i analiziranju istog, a to je muzikoterapija.

 

Nikolina Vujic (45)

 

Šta misliš o muzičkim natjecanjima poput The Voicea i X Factora, pomažu li mladim talentima?

- Nemam posebno mišljenje, već samo smatram da takva takmičenja stvrstavaju talentovane ljude u jednu kategoriju. Slažem se da pomažu u dobijanju populariteta i jačanju marketinga, ali se kroz njih gubi autentičnost bez koje nema umjetnosti.

 

 

Šta možemo očekivati novo od Nikoline Vujić? Možda neki novi mjuzikl?

- Nadam se još većem broju predstava, angažmana kako glumačkih tako i pjevačkih u koje bih se rado upustila. Najbitnije od svega jeste da se nastavim truditi i ulagati u svoje znanje i profesiju. Možda će me to jednog dana odvesti i do Broadway scene.

 

fotografije_Armin Čolić

 odjeća_Belma Tvico

make-up_Maja Koristović-Talović

frizura_Ensar Dervišbegović

 
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team