Nova Prada kolekcija i umjetnički murali

[ssba]
September 29th, 2013

Jedna od najočekivanijih kolekcija na Fashion Weekovima svakako je uvijek kolekcija renomirane modne kuće Prada. I, kao što se pretpostavljalo, ni ove godine nije razočarala.

 

Legendarna Miuccia Prada predstavila je na milanskoj sedmici mode pravu eksploziju boja te zanimljiva grafička rješenja i kompleksne arty printeve.

 

Prada-spring-2014-collection-runway-walk_143347

 

Ove sezone Prada je predstavila projekt – THE HEART OF THE MULTITUDE. Svoje uobičajeno mjesto izlaganja u Via Fogazzaro Prada je ukrasila ogromnim muralima koje su oslikali umjetnici: Miles El Mac Gregor, Mesa, Gabriel Specter, Stinkfish, te ilustratori Jeanne Detallante i Pierre Mornet. Miuccia Prada je insistirala da to budu prave slike, a ne digitalne produkcije, pa je na taj način dodatno uvezala tih šest umjetnika koji su stvorili nevjerovatnu kreativnu energiju.Te iste motive mogli ste vidjeti na torbama, kaputima i haljinama.

 

Predstavljamo vam umjetnike koji su oslikali murale.

 

 

 

El Mac

Pravim imenom Miles MacGregor (1980.) mladi je američki umjetnik iz Los Angelesa, čiji je primarni interes izrada hiper i fotorealističnih portreta, grafita i uličnih murala, po kojima je i najpoznatiji i najprepoznatljiviji. Najčešće teme su mu ljudske figure i portreti, a inspiriran je meksičkom i chicano kulturom prisutnom u području Američkog Jugozapada i Phoenixa gdje živi i radi. Krajem devedesetih godina prošlog vijeka počeo je aerosolom izrađivati tehnikolor inačice klasičnih slika starih evropskih majstora, što je dovelo i do prvog proboja na međunarodnu scenu 2003. godine, kada ga je Groeninge muzej iz belgijskog Bruggea pozvao da za njih izradi interpretacije djela flamanskih „primitivnih“ slikara koje posjeduju u kolekciji.

 

el macel mac1prada-mural-01

 

 

 

 

 

Mesa

Rođen je 1989. godine u Španiji, trenutno živi u Barseloni. Karijera street artiste počela je u njegovom rodnom gradu El Puerto de Santa Maria. Nakon što je diplomirao u Sevilji na Santa Isabel de Ungria Fine Arts University, započeo je oslikavati murale širom Španije, zatim se proširio na Atinu, Pariz, Berlin, Italiju i Afriku. Zaljubljen je u slikarstvo, pa je izlagao na brojnim izložbama u Parizu, Berlinu i Sevilji.

 

Mesa Flickr profil

 

mesa mesa1 mesa2 mesa3

 

 

 

 

Gabriel Specter 

Tridesetpetogodišnji Kanađanin koji živi u Brooklynu, prepoznatljiv je po svom antropološkom pristupu svom poslu. Njegove slike i skulpture prikazuju svakodnevne urbane i maginalizirane aspekte našeg društva. Specter osvrtom na prošlost pokušava promijeniti sadašnjost. Poznat je po instalacijama koje revitaliziraju zaboravljena mjesta. Nakon predstavljanja radova u Tokiju, Londonu, Parizu i St.Petersburgu njegov stil postao je prepoznatljiv širom svijeta.

 

gabriel gabriel2

 

 

 

 

Stinkfish

Rođen je 1981. godine u Mexicu, živi u Bogoti. Prepoznatljiv je po velikim, šarenim muralima, punim boja. Vrlo često fotografije ljudi koje uslika na ulici pretvara u šablone i kasnije ta lica oslikava na ulicama. Njegov rad možete vidjeti u Kolumbiji, Peruu, Čileu, Boliviji, Guatemali, Španiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Holandiji, Austriji i Nepalu.

 

Stinkfish Flickr profil 

 

stinkfish stinkfish1 stinkfish2

 

 

 

 

Jeanne Detallante 

Rođena je 1978. Godine u Francuskoj, trenutno živi u Philadelphiji. Tokom godina izgradila je vrlo osoban i odmah prepoznaljiv blistav i pomalo groteskan stil. Istražujući arhitipove mitova i bajki Dettalante kreira fascinantne svjetove. Njen rad su cijenili Shiseido, MTV, W Hotels, Cointreau i Sony Japan, a sarađivala je i sa Nowness, The New Yorker, The New York Times, Vogue (VB, Brazil, Japan, Pariz, Italija), Blend, Fantastic Man, L’Officiel, Le Fooding i Citizen K.

 

Jeanne Detallante jeanneJeanne Detallante1

 

 

 

Pierre Mornet

Rođen je 1972. godine i živi u Parizu. Studirao je grafički dizajn, a prvi put je predstavio svoj rad na izložbi 1994. godine. Fokusiran na ilustracije Pierre je izdao četiri knjige za djecu, pored čega je dizajnirao i mnoge knjižne omote. Od 2009. godine dizajnira i postere za Lille Opera House. Autor je i ilustrator nove knjige za djecu L’anniversaire Redovno izlaže u raznim galerijama, a mediji prate njegov rad. U pripremi je samostalna izložba 2014.

 

morne Mornet

 

 

 

 
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team