ÖAMTC Fahrtechnik x Samsung: Sigurna vožnja zahvaljujući virtualnoj stvarnosti

[ssba]
January 17th, 2017

ÖAMTC Fahrtechnik i Samsung sarađuju na razvijanju aplikacije virtualne stvarnosti Samsung Drive. Vozači-početnici uče uz pomoć Samsung Gear VR da ispravno reagiraju na moguće nesreće na putu u sigurnom virtuelnom okruženju i na taj način, u isto vrijeme, mogu iskusiti drastične posljedice radi nesipravnog ponašanja.

 

Rastresenost koju mogu uzrokovati pametni telefoni i drugi uređaji za vrijeme vožnje smanjuje budnost i ugrožava vozače, putnike i ostale učesnike u saobraćaju. Prema jednoj studiji ÖAMTC, 76% vozača nisu u stanju zaustaviti vozilo na vrijeme kad se nađu pred neočekivanom preprekom, jer su rastreseni zbog nečeg drugog (2015). Posebno neiskusni mladi vozači pripadaju ciljnoj grupi koja je u opasnosti. Samsung i ÖAMTC Fahrtechnik su razvili VR aplikaciju Samsung Drive kako bi pomogli da početnici vozači budu svjesni tog rizika. Samsung Gear VR naočale omogućuju početnicima da iskuse koliko brzo oni mogu da se nađu u nesreći i koje posljedice mogu da imaju.

 

YouTube Preview Image

 

 

 

Eksperimentalno učenje

 

Nova VR tehnologija omogućuje izuzetno realan 360° sadržaj-uključujući opasne situacije na cestama. Gledanje kroz Gear VR naočale daje korisniku osjećaj da se nalazi u automobilu, za upravljačem. Kao rezultat toga, učenici otkrivaju opasnosti koje ih mogu omesti- npr. korištenje pametnog telefona- u sigurnom i virtuelnom okruženju.

 

- Postoje mnoge stvari koje se mogu objasniti u teoriji, ali drugi to treba prvo da iskuse da bi stvarno mogli razumjeti. Uz Gear VR, ljudi uče intuitivno iz iskustva određene situacije. Područja primjene u kojima VR tehnologija može pomoći ljudima su gotovo neograničena, izjavio je Gregor Almássy, viši direktor u Korporativnom marketingu i Odjelu za odnose sa korisnicima u Samsung Electronics Austria.

 

Samsung Gear VR će se koristiti za potrebe treniranja u toku obaveznih treninga u ÖAMTC Fahrtechnik centrima,od ljeta 2017. Tokom cijele godine, osnovni video sa VR treningom će biti nadograđen temama kao što su vozeći svojim očima, ili ispravno gledanje preko ramena ili kako gledati okolo dok vozite motocikl.

 

- Želimo napraviti virtuelne stvarnosti dostupne svim našim sudionicima. ÖAMTC Fahrtechnik koristi ovu inovativnu i revolucionarnu tehnologiju za podizanje svijesti o određenim kritičnim situacijama. Zatim, pod vodstvom naših instruktora na samim treninzima, sudionici će iskusiti učinke zbog samo jedne sekunde rastresenosti na distanci zaustavljanja, objašnjava Franz Schönbauer, direktor marketinga ÖAMTC Fahrtechnik.

 

 

 

Virtuelna realnost zaista otvara nove dimenzije

 

Uz Gear VR ojačan Oculusom, Samsung nije razvio uređaj u svrhu zabave. Osim 360 ° igara, filmova i koncerata, tehnologija se također dokazuje vrlo vrijednom u ozbiljnim područjima, kao što je Samsung pokazao već po drugi put sa svojim #BeFearless projektom. Gear VR naočale lako se mogu koristiti sa kompatibilnim pametnim telefonom iz porodice Galaxy S6 i Galaxy S7 za prikaz sadržaja u Quad HD rezoluciji od 2,560 x 1440 piksela u polju gledanja od 96 stepeni. Sa svojim integriranim senzorima, Gear VR može prenijeti pokrete glave korisnika u virtuelnom svijetu bez značajnijeg kašnjenja i zbog toga pruža iskustvo koje oduzima dah.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team