Odabrana bh. selekcija programa 57. festivala MESS

[ssba]
June 17th, 2017

Tri predstave nastale u produkcijama domaćih teatarskih kuća, Mi djeca sa kolodvora Zoo Narodnog pozorišta Tuzla i reditelja Adnana Omerovića, Otkrivanje žene Harisa Pašovića, Narodnog pozorišta Sarajevo i East West Centra te Moja fabrika rediteljice Selme Spahić i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, odabrano je u bh. selekciju 57. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

 

Naglašavajući da se za bh. selekciju prijavilo ukupno 13 predstava iz 10 pozorišnih kuća, dramaturginja, teoretičarka i kritičarka iz Slovenije, Alja Predan, koja je selektorica ovogodišnjeg programa, istakla je da su odabrane predstave dokaz da se na osnovu klasičnog dramskog teksta ili adaptacije odnosno dramatizacije literature mogu napraviti odlične i vrlo aktuelne predstave.

 

- Odabrane predstave se po temi, pozorišnom jeziku i umjetničkim ostvarenjima mogu označiti kao vrhunske. Sve tri izabrane predstave različite su po mnogim elementima, ali ipak imaju nešto zajedničko. Sve tri su angažirane, sve tri upozoravaju na društvene anomalije i sve tri se bave takozvanim društvenim marginama. Ženama, radnicima, mladima. To ukazuje da pozorište u BiH nije sasvim apatično i imuno na društvene probleme, objasnila je Predanova.

 

Za predstavu Mi djeca s kolodvora Zoo, Predanova je naglasila da prilagođavanjem teksta lokalnoj sredini postiže intenzivnu i angažiranu participaciju publike.

 

- Reditelj je uspio da načinom inscenacije, vođenjem glumaca i inteligentnom upotrebom videa (pogotovu u stanju delirija i fleševa) pronađe balans između naturalističke slike društvenog dna i savremenog shvatanja i doživljavanja pozorišnog čina, objasnila je Predanova.

 

Mi djeca s kolodvora Zoo

Mi djeca s kolodvora Zoo

 

Prema riječima selektorice, komad Otkrivanje žene govori o onome o čemu se do sada niko u regionu pa ni šire nije tako temeljito bavio i uspio estetski bogato tematizirati kroz pozorišnu formu.

 

- Pašović kao autor kroz produbljeni istraživački proces analitički precizno razgaljuje poziciju žene u historijskim promjenama i rezultate tog procesa postavlja na scenu kao reditelj u formi jednog monumentalnog murala. Ova predstava nesentimentalno i iskreno otkriva ženu i njezinu ulogu u društvu, ali u isto vrijeme podstiče dijalog između nje i muškarca kako bismo već jednom mogli prevazići duboko zakodirane društvene stereotipe, obrazloženje je selektorice Alje Predan.

 

Otkrivanje žene

Otkrivanje žene

U obrazloženju izbora predstave Moja fabrika, Predanova je rekla da komad istovremeno savršeno funkcionira kao dokumentarna predstava i kao izuzetno umjetničko djelo koje na suptilan, rafiniran i poetičan način priča priču o usponu i padu zeničke Željezare. 

 

- Društveno angažirana, scenski lijepa i uzbudljiva predstava ukazuje na to da najmlađu generaciju pozorišnih stvaralaca u BiH zanimaju velike i važne teme koje kroz širi društveni i socijalni kontekst progovaraju i o vlastitom identitetu, obrazložila je Predanova. Prema pravilima, zbog učešća umjetnika/ca angažiranih u radu Festivala, predstava je van konkurencije za nagrade za najbolju režiju i najbolju predstavu.

 

Moja fabrika

Moja fabrika

Podsjećamo, 57. Internacionalni teatarski festival MESS održat će se od 30. septembra do 8. oktobra 2017. godine, a u fokusu ovogodišnjeg festivala bit će atipični naratori i naratorke i oni čiji se glasovi rjeđe čuju u društvu. Više informacija o Internacionalnom teatarskom festivalu MESS dostupno je na www.mess.ba.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team