Odabrani učesnici programa Talents Sarajevo 2017.

[ssba]
June 30th, 2017

Jedanaesti po redu Talents Sarajevo, koji će se održati tokom Sarajevo Film Festivala od 11. do 18. augusta, ugostiti će 70 perspektivnih glumaca, snimatelja, reditelja, montažera, filmskih kritičara, producenata i scenarista iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

 

Ove godine, učesnici programa dolaze iz 14 od mogućih 19 zemalja, uključujući Azerbejdžan, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Grčku, Mađarsku, Kosovo, Makedoniju, Moldaviju, Crnu Goru, Rumuniju, Srbiju, Sloveniju i Tursku. Za učešće u ovogodišnjem izdanju programa prijavilo se ukupno 303 kandidata, pri čemu je najveći broj prijava stigao iz Grčke i Turske. Ove smo godine iz Makedonije primili 31 prijavu za učešće u programu, što je značajan porast u odnosu na samo 4 prijave pristigle iz te zemlje 2016. Najveći broj učesnika u prošlosti je dolazio iz Rumunije i Turske, ali ove je godine došlo do promjene trenda tako da će talenti iz Srbije (13) i Hrvatske (10) biti najzastupljeniji među učesnicima ovogodišnjeg izdanja programa.

 

Talents Sarajevo ove godine po prvi put uvodi program za montažere. Odabrana su tri montažera koja će imati priliku da se, uz učesnike drugih sada već dugogodišnjih stručnih programa, profesionalno usavrše kroz specijalno dizajniran mentorski pristup.

 

Prethodnih sedam godina žene su bile izuzetno dobro zastupljene među učesnicima programa, a taj se trend nastavlja i ove godine kada će se među učesnicima naći 46 žena i 24 muškarca.

 

Talents Sarajevo 2017 učesnicima će ponuditi bogat program master časova, diskusija, praktičnih radionica i filmskih projekcija koje će biti organizovane tokom održavanja Sarajevo Film Festivala.

 

Specifični programski moduli namijenjeni filmskim radnicima različitih profesionalnih profila , učešće cijenjenih međunarodni filmski stručnjaka, kao i Pack&Pitch and Script Station laboratoriji za razvoj projekata odlikuju se specifično dizajniranim pristupom mentorstvu i podršci koje Talents Sarajevo program nudi neafirmisanim talentima iz regije.

 

Talents Sarajevo program je pokrenut u saradnji s Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents. Tokom prethodnih deset godina postojanja program se kontinuirano razvijao i postepeno je prerastao u regionalno sjecište za upoznavanje i obuku perspektivnih filmskih radnika.

 

Osim što okuplja mlade filmaše i pruža im priliku za profesionalno usavršavanje, ova platforma učesnike upoznaje sa radom etabliranih filmskih stručnjaka, informiše ih o savremenim tokovima u filmskoj industriji i umjetnosti, te ih predstavlja regionalnoj i međunarodnoj filmskoj zajednici.

 

Imena svih učesnika i učesnica pročitajte na oficijelnoj stranici Sarajevo Film Festivala.
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team