Održan prvi BiH Art Forum

[ssba]
July 6th, 2020

Jučer je završio prvi BiH Art Forum, koji se održao Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Forum je otvorio dokumentarni film Ulica snova, mlade BiH autorice Aide Vehabović. Ovaj film je pobijedio na konkursu Kultura i moj grad, koji je vodio Bahrudin Srebrenica, suosnivač BiH Art Foruma i student režije u Švedskoj.

 

Prvi BiH Art Forum predstavio je najuspješnije inicijative u kulturi u posljednjih deset godina, one koje su uticale na najveći broj ljudi, uključujući mlade i djecu. Osim toga, ove inicijative su donijele najviše inovacija u okruženju, gdje su realizovane. Tako su se na forumu predstavili Marina Đapić, koja je govorila o Street Arts Festivalu Mostar, inicijativi koja je postala brend grada Mostara, ali i BiH, Aida Šarac, čije su inicijative Plavi artizam i Alternativna učionica u sklopu Nacionalne Galerije BiH zavrijedile najveću pažnju i pohvale publike, Mak Hubjer, koji je predstavio Galeriju Brodac, te Jasminko Halilović, koji je govorio o Muzeju ratnog djetinjstva.

art forum2

 

Tokom foruma, učesnici i učesnice su kroz interakciju sa publikom pokušali odgovoriti na osnovno pitanje koje je bilo vodilja za pokretanje i realizaciju ovog događaja, a to je Zašto određeni ljudi uspijevaju realizovati inicijative, a zašto neki drugi ne uspijevaju?

 

- Pokrećući BiH Art Forum cilj mi je bio razviti jednu platformu koja bi dala početak novom pokretu kreativnog djelovanja, gdje se, kombinirajući različite resurse, ljude, objekte i procese može doći do fantastičnih rezultata. BiH Art Forum je gotovo pa potpuno organiziran i realiziran putem telefona, emaila i video poziva, sa minimalnim ulaganjima. Vjerujem da u samo nekoliko godina mnogi gradovi u BiH mogu biti vodeći centri kulturnih događanja u ovom dijelu Europe. Ovdje ne mislim prvenstveno na crvene tepihe, već na konkretne realizacije koje će mnogim umjetnicima nuditi prilike da pokažu šta mogu, omogućiti im honorare i prepoznavanje njihovih inicijativa u svijetu, kaže Mirela Kulović, osnivačica BiH Art Foruma, bosansko-hercegovačka slikarica u Bostunu.

 

BiH Art Forum će i budućnosti nastaviti da osnažuje umjetnost kao profesiju u Bosni i Hercegovini, ukazujući na potencijal umjetnosti i kulture za razvijanje BiH kao destinacije za intelektualce i različite znatiželjnike, te inspirišući mlade da aktivno sudjeluju u razvoju Bosne i Hercegovine.

 

art forum3

 

Prvi BiH Art Forum organizovali su mladi umjetnici iz BiH i dijaspore, a osim slikarice, Mirele Kulović (Boston), te studenta režije i filma, Bahrudina Srebrenica (Malmo) koji su idejni kreatori Foruma, u organizacionom timu su se našla i druga poznata imena sa naše scene: Nikola Burić, CEO i-Platform (Bern), Husnija Ćoralić, glumac (Tuzla), Srđan Ćalija, pedagog (Sarajevo), Vanja Šunjić, novinarka (Sarajevo), Tomislav Tadić, pravnik (Tuzla), Aldin Vrskić, pedagog (Zenica), Aida Suljaković, spisateljica i umjetnica (Bazel). Projekat će biti realizovan u partnerstvu sa CreatiWe art company, te dvije organizacije iz Švajcarske, i-Platform i BEBOSNIAN, čije se vizije i ideje preklapaju sa idejama foruma.

 

art forum4

Ovaj forum pružo je priliku za upoznavanje, međusobnu saradnju, kao i sudjelovanje u prenosu informacija, znanja, strategija i vještina kada su u pitanju nove inicijative i njihova implementacija. Shodno tome, uz sva nova znanja o stvaranju inicijativa, njihovoj implementaciji, održivosti, strategijama i vještinama.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team