Održana promocija publikacije RODNI STEREOTIPI: ZVUČI POZNATO?

[ssba]
November 26th, 2015

TPO Fondacija Sarajevo danas je u saradnji sa Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Sarajevu organizovala promociju publikacije Rodni stereotipi: Zvuči poznato?. Riječ je o zbirci eseja, komentara i crtica urednice Monje Šuta Hibert, koje se odnose na problematiku rodne ravnopravnosti u različitim segmentima života, kao i predrasuda o feminizmu i poziciji žena u savremenom društvu u Bosni i Hercegovini. Publikacija također predstavlja jedinstvenu kombinaciju edukativnih stripova s kraćim tematskim tekstovima koji tematiziraju različita rodna i feministička pitanja i aspekte vezane za obrazovanje, patrijarhalne i obiteljske vrijednosti, pravo, nauku, religiju, politiku, medije, nasilje u porodici i brojne druge rodno zasnovane diskriminacijske prakse.

 

Naslovna strana publikacije

 

Na promociji su se okupljenim gostima i gošćama obratili docentica Lejla Mušić, jedna od autorica ove publikacije, Jasmina Čaušević, te autor crteža prikazanih u publikaciji, Jakov Čaušević. U svom obraćanju, docentica Mušić je izjavila kako publikacija Rodni stereotipi: Zvuči poznato?, dekonstruiše tradicionalni pristup razumijevanju rodnih odnosa kroz multidimenzionalne perspektive koristeći se različitim umjetničkim i stilskim metodama i izražajima.

 

- Koristeći se esejističkim pristupom, stripovnim prikazom, diskusijom i analizom, te osvrtom na statističke podatke, ova publikacija pomjera fokus ka višeslojnosti problematike mizoginije u rodnim odnosima, pogotovo onim neprimjetnim dimenzijama u kojima se razvijaju i jačaju kršenja ženskih ljudskih prava, istakla je Mušićeva te dodala da je ova publikacija izuzetno kreativan rad grupe mladih autorica i autora koji predstavlja korisno mjesto iznalaženja ideja, uputa, crtica i novih spoznaja o rodnim odnosima i stereotipima u Bosni i Hercegovini.

 

???????????????????????????????

 

- Sigurna sam da je ova publikacija veoma dobrodošlo i korisno autorsko ostvarenje za čitalačku publiku svih generacija u BiH i govornom području jezika ovog regiona. U tom smislu je sa oduševljenjem preporučujem svima uz zahvalnost autorima i autoricama i želju da njihova edicija zaživi i donese nove i nove naslove, a osobito u polju rodnih studija, dodala je Mušićeva.

 

Ovom promocijom je zvanično započela kampanja TPO Fondacije Sarajevo, 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, u okviru koje će se u saradnji sa osnovnim i srednjim školama u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Živinicama, Srebreniku, Novom Šeheru i Podlugovima održati nekoliko izložbi, promocija i radionica za mlade.

 

Više o TPO Fondaciji i programskim aktivnostima kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja možete pronaći na oficijelnoj stranici.

 

??????????????????????????????? ???????????????????????????????
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team