Otvorena izložba fotografija MOJE TIJELO: RATNA ZONA

[ssba]
July 2nd, 2015

Izložba fotogafija Moje tijelo: ratna zona koja sadrži priče i portrete žena koje su preživjele silovanja, a koje dolaze iz Demokratske Republike Kongo, Nepala, Bosne i Hercegovine i Kolumbije, otvorena je jučer ispred BBI Centra u okviru Drugog WARM Festivala. Izložbu je otvorio Paul Lowe, fotograf i član tima WARM Fondacije, Edward Ferguson, ambasador Velike Britanije u BiH, Hasija Branković, preživjela, Midhat Poturović, fotograf i Tim Bidey, project developer Centra za postkonfliktna istraživanja (CPI).

 

WARM Festival - Otvaranje izložbe fotografija _Moje tijelo, ratna zona_ 010715 (3)

 

U svom predstavljanju, Ambasador Velike Britanije Edward Ferguson se zahvalio svima na dolasku.

 

- Ujedinjeno Kraljevstvo s ponosom podržava ovu izložbu u okviru naše globalne kampanje da se podigne svijest o stravičnim i trajnim posljedicama seksualnog nasilja u konfliktu.

 

Tim Bidey, projekt developer Centra za postkonfliktna istraživanja ovim putem je izjavio svoju zahvalnost Ambasadi Velike Britanije koja je jedan od rijetkih donator koji se odvažio da podrži ovaj projekt i inicijativu koja na jedinstven način daje glasove žrtvama seksualnog nasilja u konfliktu.

 

- Iznimno smo ponosni što smo pomogli da se ostvari ova saradnja, i ponosni smo što smo radili rame uz rame sa Britanskom ambasadom u Sarajevu na donošenju ovih priča na javne trgove i prostore širom Bosne i Hercegovine, rekao je Bidey te posjetio na neke već realizirane projekte.

 

WARM Festival - Otvaranje izložbe fotografija _Moje tijelo, ratna zona_ 010715 (4)

 

 

- Rad Centra za postkonfliktna istraživanja sa onima koji su preživjeli seksualno nasilje je počeo 2010. godine, kada je naša izvršna direktorica Velma Šarić radila sa posebnom izaslanicom UN-a Angelinom Jolie na pokretanju diskusije o pravima preživjelih. Kao što je Ambasador Ferguson ranije objasnio, to je kulminiralo pokretanjem Međunarodnog protokola o dokumentovanju i istraživanju seksualnog nasilja u novembru prošle godine, dodao je Bidey.

 

Moje tijelo: ratna zona je izložba fotografija, kreirana od strane PROOF: Mediji za socijalnu pravdu i Centra za postkonfliktna istraživanja, kao način da se podrži kultura kažnjavanja ovih gnusnih zločina koji su, nažalost, i dalje uobičajeni u našem društvu. Fotografije predstavljaju rad svjetski poznatih fotografa i umjetnika, uključujući Blake Fitch, Pete Muller, Nayan Tara Gurung Kakshapati i Midhat Poturović.

 

Jedan od fotografa izložbe Midhat Poturović u svom obraćanju okupljenima skrenuo je pažnju na činjenicu da se nedovoljno govori o problemima sa kojima se žrtve susreću i danas, 20. godina nakon kraja rata.

 

- Mi u BiH imamo historiju ponavljanja nesreća i ratova. Ovo su istinske priče žena koje su preživjele strahote devedesetih godina na koje ne smijemo zaboraviti i dopustiti da se nešto slično dogodi.

 

Jedna od preživjelih čija priča se nalazi u okviru izložbe objasnila je važnost stvaranja i implementacije državnih zakona koji će zaštiti žrtve i pružiti im zaslužene reparacije.

 

- Žrtve seksualnog nasilja danas žive bez dovoljno osnovnih sredstava za život, i bez ikakve pomoći. Ovaj događaj je jedinstven jer jedini zaista daje glas žrtvama, glas koji nam je prijeko potreban.

 

Za kraj otvaranje izložbe, ambasador Ferguson je dodao:

 

- Pored lične traume preživjelih, seksualno nasilje stvara i podjele unutar zajednica i podriva pokušaje izgradnje mira i stabilizacije. Ujedinjeno Kraljevstvo vjeruje da svi moramo učiniti više kako bismo se izborili sa ovim problemom silovanja u ratu, kako bismo podržali preživjele, a kriminalce priveli pred lice pravde.

 

Izložba Moje tijelo: ratna zona će ostati otvorena ispred BBI Centra tokom narednih pet dana.

 

WARM Festival - Otvaranje izložbe fotografija _Moje tijelo, ratna zona_ 010715 (5) WARM Festival - Otvaranje izložbe fotografija _Moje tijelo, ratna zona_ 010715 (6) WARM Festival - Otvaranje izložbe fotografija _Moje tijelo, ratna zona_ 010715 (7) WARM Festival - Otvaranje izložbe fotografija _Moje tijelo, ratna zona_ 010715 (8) WARM Festival - Otvaranje izložbe fotografija _Moje tijelo, ratna zona_ 010715 (9) WARM Festival - Otvaranje izložbe fotografija _Moje tijelo, ratna zona_ 010715 (10) WARM Festival - Otvaranje izložbe fotografija _Moje tijelo, ratna zona_ 010715 (11)
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team