Otvoreni Dani evropskog filma 2017. u Meeting Pointu

[ssba]
May 23rd, 2017

Povodom obilježavanja Dana Evrope, EU info centar u saradnji sa EUNIC BiH i deset ambasada zemalja članica Evropske unije (Poljska, Austrija, Francuska, Španija, Češka, Mađarska, Grčka, Rumunija, Italija i Njemačka) organizuje Dane evropskog filma 2017, koji će se održati u periodu od 22. do 31. maja u kinu Meeting Point.

 

dani evropskog filma 2017 (6) dani evropskog filma 2017 (1)

 

Program je otvoren u ponedjeljak uvečer filmom TIJELO / CIALO / BODY, Malgorzate Szumowske, a prisutnima su se prije projekcije obratili Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH i Nj.E. Andrzej Krawczyk, ambasador Republike Poljske u BiH.

 

dani evropskog filma 2017 (2) dani evropskog filma 2017 (3)

 

Pored poljskog filma TIJELO, kojim su otvoreni Dani evropskog filma 2017, publika će do 31. maja imati priliku da pogleda sljedeće filmove: PRED ZORU / VOR DER MORGENRÖTE / FAREWELL TO EUROPE, Marie Schrader, HIPOKRAT / HIPPOCRATE / HIPPOCRATES, Thomasa Liltia, TEORIJA TIGRA / TEORIE TYGRA / TIGER THEORY, Radeka Bajgara, SRETNIH 140 / FELICES 140 / LUCKY 140, Gracie Querejete, MOJA MAJKA I DRUGE LUDE U PORODICI / ANYÁM ÉS MÁS FUTÓBOLONDOK A CSALÁDBÓL / MOM AND OTHER LOONIES IN THE FAMILY, Ibolye Fekete, TIHA / SILENT, Yorgosa Gkikapeppasa, SIERANEVADA, Crsti Puiua, UŠI / ORECCHIE / EARS, Alessandra Aronadia i WHO AM I – NIJEDAN SISTEM NIJE SIGURAN / WHO AM I – KEIN SYSTEM IST SICHER / WHO AM I – NO SYSTEM IS SAFE, Barana bo Odara.

 

Svi filmovi se prikazuju u terminu od 20.00 sati, a ulaz je slobodan. Filmovi su titlovani na BHS i engleski jezik.

 

 dani evropskog filma 2017 (5) dani evropskog filma 2017 (6) dani evropskog filma 2017 (7)

 

PONEDJELJAK, 22. 5. / Tijelo / Cialo

Poljska, 2015, 90 min.

Režija: Malgorzata Szumowska

Uloge: Janusz Gajos, Maja Ostaszewska, Justyna Suwala

Zauzeti tužilac, zabrinut da njegova anoreksična kćerka Olga, ožalošćena poslije majčine smrti, može sebi nauditi, odlučuje da je pošalje kod psihijatrice Anne, koja se također suočava sa svojim gubitkom, ali na neobičan način.

YouTube Preview Image

 

 

UTORAK, 23. 5. / Pred zoru / Vor der Morgenröte

Austrija, 2016, 100 min.

Režija: Maria Schrader

Uloge: Josef Hader, Barbara Sukowa, Aenne Schwarz, Matthias Brandt, Charly Hübner

Film tematizira život Stefana Zweiga, jednog od najpoznatijih austrijskih pisaca prve polovine 20. stoljeća, posebno njegove kasne godine, koje je proveo u Brazilu, gdje je emigrirao nakon što morao napustiti svoju domovinu. Život u egzilu je bio traumatično iskustvo za Zweiga, kao i za mnoge druge njegove zemljake.

YouTube Preview Image

 

 

SRIJEDA, 24. 5./ Hipokrat / Hippocrate

Francuska, 2013, 102 min.

Režija: Thomas Lilti

Uloge: Vincent Lacoste, Reda Kateb, Jacques Gamblin, Marianne Denicourt

Benjamin će postati veliki doktor, siguran je u to. Ali za vrijeme njegovog prvog  staža kao interniste na odjelu njegovog oca, ništa ne ide kako je planirano. Praksa se pokazala puno teža nego teorija. Odgovornost je velika, njegov otac mu ne pomaže a njegov drug, takođe internista, Abdel je strani doktor sa više iskustva od njega…

YouTube Preview Image

  

 

ČETVRTAK, 25. 5./Teorija tigra / Teorie tygra

Češka, 2016, 101 min.

Režija: Radek Bajgar

Uloge: Jiří Bartoška, Eliška Balzerová, Tatiana Vilhelmová, Jiří Havelka,  Jakub Kohák, Iva Janžurová, Pavla Beretová

Možda su nekada bili tigrovi, nesputana i slobodna bića, kojima se nije ništa diktiralo. Oni su sada poslušni i pripitomljeni zečevi. Otprilike tako vidi svoju trenutnu životnu situaciju veterinar Jan o čijem životu, prema njegovom uvjerenju, odlučuje u potpunosti njegova supruga Olga. Da bi vratio svoje izgubljeno divljaštvo, smišlja da se pretvara da je bolestan kako bi se dočepao umobolnice.

YouTube Preview Image

 

 

PETAK, 26. 5. / Sretnih 140 / Felices 140

Španija, 2015, 98 min.

Režija: Gracija Querejeta

Uloge:  Maribel Verdú, Antonio de la Torre, Eduardo Fernández

Elia puni 40 godina i na proslavu svog rođendana poziva svoje prijatelje i rodbinu u kuću na selu. Tu priliku će iskoristiti i da im saopšti nešto veoma važno: Ona je jedina dobitnica ovonedjeljne premije EuroMillions lutrije od 140 miliona eura. Od tog trenutka počinju peripetije i ono što je u početku izgledalo kao veselje, postaje borilište prepuno prljavih trikova sudionika koji će pokušati da uzmu dio kolača.

YouTube Preview Image

 

 

SUBOTA, 27. 5. / Moja majka i druge lude u porodici / Anyám és más futóbolondok a családból

Mađarska, 2015, 113 min.

Režija: Ibolya Fekete

Uloge: Eszter Ónodi, Tibor Gáspár, Szaflarska Danuta, Juli Básti, Mari Csomós, Kata Bartsch, Antal Cserna, Ferenc Lengyel, Viktória Kerekes,Tibor Szervét

Priča o četiri generacije prati svoje junake kroz 20. stoljeće. Glavni junak je 94. godišnja majka koja se selila 27 puta tokom svog života. Žena burne prirode i sa izuzetnim osjećajem za opasnost, svaki put kada je osjeti, vuče svog supruga i kćerku preko pola države. Bezbrižno se sele kroz život čuvajući jedno drugom leđa.

YouTube Preview Image

 

 

NEDJELJA, 28. 5. / Tiha / Silent

Grčka, 2015, 93 min.

Režija: Yorgos Gkikapeppas

Uloge: Kika Georgiou, Aneza Papadopoulou, Manos Vakousis, Electra Nikolouzou, Ioanna Mavrea, Omiros Poulakis, Yorgos Ziovas, Costas Bericopoulos, Akis Gourzoulidis

Usamljena borba mlade žene koja se bori za svoj Glas izaziva histeriju kod bliskih joj osoba, jer joj ne mogu oprostiti tu kontroverzu tišine. To poricanje od strane glavne junakinje izaziva duboku krizu u njenoj intelektualnoj porodici. Film se dalje razvija njenim susretima sa poznanicima u jednoj staroj praznoj kući, gdje će otkriti zaboravljeni dnevnik rana i krivnji.

 

 

PONEDJELJAK, 29. 5. / Sieranevada

Rumunija, Francuska, BiH, Makedonija, Hrvatska, 2016, 173 min.

Režija: Cristi Puiu

Uloge:  Mimi Branescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Bogdan Dumitrache, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga, Ilona Brezoianu

Tri dana nakon napada na redakciju satiričnog magazina Charlie Hebdo u Parizu i 40 dana nakon smrti njegovog oca, 40-godišnji doktor Lary provodi subotu u Bukureštu na porodičnom okupljanju u čast preminulog.  Okupljanje ne protiče po planu, okupljeni žustro raspravljaju i na površinu izbijaju dijametralno suprotna mišljenja.  Prisiljen da se sukobi sa svojim strahovima i prošlošću i da preispita svoje mjesto u porodici, Lary ima samo jedan izbor – da obznani istinu.

YouTube Preview Image

 

 

 

UTORAK, 30. 5. / Uši / Orecchie

Italija, 2016, 90 min.

Režija: Alessandro Aronadio

Uloge: Daniele Parisi, Francesca Antonelli, Silvana Bosi

Muškarac se budi jedno jutro sa neprijatnim zujanjem u ušima. Na papiriću, okačenom na frižider, stoji:  “Preminuo je tvoj prijatelj Luigi. P.S. Uzela sam auto”. Problem je što se muškarac uopšte ne sjeća Luigija. Tako započinje jedan tragikomičan dan u otkrivanju ludila svijeta, jedan od onih dana koji nas potpuno promijene.

YouTube Preview Image

 

 

SRIJEDA, 31. 5. / Who Am I – Nijedan sistem nije siguran / Who Am I – Kein System ist sicher

Njemačka, 2014, 105 min.

Režija: Baran bo Odar

Uloge: Tom Schilling, Elyas M’Barek, Wotan Wilke Möhring

Berlin 2014: Za svoju okolinu stidljivi Benjamin je niko i ništa. Njegov život se odvija unutar virtualnog svijeta Interneta. Tamo on može da bude šta god želi i niko ne zna ko se krije iza njegovog pseudonima. Ali sve se iznenada mijenja kada upozna karizmatičnog Maxa. Zajedno sa Maxovim prijateljima, impulsivnim Stephanom i paranoičnim Paulom, osnivaju hakersku grupu CLAY (CLOWNS LAUGHING @ YOU).

YouTube Preview Image


Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team