Otvorenje izložbe THE LIVING MUSEUM u Historijskom muzeju BiH

[ssba]
May 16th, 2019

U Historijskom muzeju BiH će 18. maja 2019. godine u 17:00 sati biti upriličeno otvorenje izložbe The Living Museum – izložbe kroz koju su predstavljena djela najznačajnijih bosanskohercegovačkih i jugoslovenskih umjetnika, a koja se čuvaju u Zbirci umjetničkih djela Historijskog muzeja BiH. Ovom izložbom je centralni muzejski prostor pretvoren u otvoreni atelje. Autorice izložbe su Svjetlana Hadžirović i Elma Hodžić.

 

THE LIVING MUSEUM (1)

 

- Za potrebe projekta The living museum iz Zbirke umjetničkih djela prenijeli smo oko 300 radova – slika, skulptura, crteža, tapiserija u glavni izložbeni prostor. Cilj je bio napraviti dojam skladišta, organizovanog u određene tematske cjeline, kojima djela pripadaju. Nakon 30 godina posjetioci će imati priliku vidjeti radove, koji su nekada bili dio stalne postavke Muzeja revolucije BiH, kao i radove, koji se čuvaju u depou Zbirke umjetničkih djela, a nisu dostupni javnosti. Pored otvaranja Zbirke za nove interpretacije, cilj Historijskog muzeja BiH je i promocija umjetnina koje čuva naš muzej. Izložba počinje prvim umjetničkim radom koje je ušlo u muzej, akademskog slikara Božidara Jakca iz 1943. godine, nastavlja se portretima Josipa Broza Tita iz Bugojna 1977, prikazima stradanja u Drugom svjetskom ratu, prikazima izgradnje zemlje nakon rata, portretima narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata, kao i crtežima iz različitih perioda, rekla je Svjetlana Hadžirović.

 

THE LIVING MUSEUM (5)

 

Izložba The Living Museum je prva faza istoimenog projekta kojeg Historijski muzej BiH realizira u saradnji sa University of the Arts i King’s Collegeom iz Londona. Cilj projekta je stvoriti platformu za inovativna istraživanja i interveniranja u Zbirku umjetničkih djela Historijskog muzeja BiH. Ovu izložbu prati javni poziv upućen umjetnicima/kustosima/istraživačima da koriste muzejski prostor kao otvoreni umjetnički atelje, a radove koji se čuvaju u zbirci kao inspiraciju i građu za svoja umjetnička/kustoska istraživanja. Više o javnom pozivu na Muzej.ba.

 

Za umjetnike i kustose će u muzeju biti organizirana radionica 27. maja, koju će voditi domaći i internacionalni stručnjaci. Kroz radionicu će se predstaviti Zbirka umjetničkih djela HMBiH, projekt The Living Museum i savremene umjetničke/muzejske prakse kojima se oživljava naslijeđe iz zbirki. Kustosi i umjetnici se na radionicu mogu prijaviti na adresu elektronske pošte: livingmuseum.hmbih@gmail.com.
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team