PLAYUK: Umjetnost u doba četvrte industrijske revolucije

[ssba]
January 3rd, 2018

Nakon uspjeha prošlogodišnjeg izdanja PlayUK-a, koji se istovremeno održavao u šest gradova Zapadnog Balkana, British Council najavljuje novo izdanje ovog događaja čija će se premijera održati u Sarajevu u periodu od 18. do 21. januara, a zatim nastaviti svoje putovanje kroz regiju. Tokom četiri dana sarajevska publika će imati priliku da se upozna sa bogatim i raznovrsnim programom koji će se odvijati na dvije lokacije, u Kinu Meeting Point i na Akademiji likovne umjetnosti, gdje će pokušati da odgovore na pitanje šta se dešava sa umjetnošću i kreativnošću u novom digitalnom dobu.

Da li masovna upotreba kompjutera i mobilnih telefona suštinski odvlači pažnju od onoga što zovemo umjetnošću, te zbog svoje globalne rasprostranjenosti teži pojednostavljenjima ili su nove platforme i aplikacije zapravo nova prilika za iskazivanje mašte najširem auditorijumu? U jednom posve novom formatu PlayUK-a omogućit će dijalog na ovu temu kroz filmske projekcije, izložbu sačinjenu od video-igri i instalacija u VR (virtuelnoj stvarnosti), prezentacije i radionice.

 

British Council će okupiti veliki broj vodećih kreativaca iz Bosne i Hercegovine, sa Zapadnog Balkana i Velike Britanije iz dva naizgled nespojiva svijeta – svijeta umjetnosti i svijeta IT-a. Između ostalih publici će se obratiti i Enis Čišić, ilustrator, strip-crtač i grafički dizajner koji je redovni saradnik Marvel Comicsa; Jordan Erica Webber, kritičarka britanskog The Guardiana i autorica knjige Deset stvari koje možemo naučiti iz video-igri i Biljana Srbljanović, aktivistkinja, višestruko nagrađivana dramska autorica i profesorica na fakultetima u Beogradu i Beču.

 

U filmskom dijelu programa bit će prikazani najnoviji filmovi koji oslikavaju bogatstvo narativnih struktura savremene britanske produkcije. Na ovogodišnjem PlayUK-u ističemo komediju Staljinova smrt koja je privukla veliku pažnju javnosti. Osim filmova, publici će biti predstavljena i izložba alternativnih video-igara. Kustosi ove izložbe su edinburški dvojac Andrew Dyce i Craig Fairweather – poznatiji kao WeThrowSwitches. Za ovu priliku su izabrali dvadeset alternativnih i nezavisnih video-igara nastalih u Velikoj Britaniji i na Zapadnom Balkanu. Postavka je namijenjena ljubiteljima video-igara, kao i onima koji ne spadaju u ljubitelje video-igri, iz razloga što nije ni potrebno imati bilo kakve vještina igranja da bi se uživalo u ovoj izložbi.

 

YouTube Preview Image

 

Ulaz na panel, prezentacije i izložbu je slobodan, dok će ulaz na filmove koštati 5.00 KM. PlayUK realizira British Council u partnerstvu sa Kinom Meeting Point i galerijom Akademijom likovnih umjetnosti Sarajevo. Projekat podržava Creative Scotland.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team

FBL 1000x500 px