PLUSMINUS: Simbioza kreativnih svjetova Ene Dujmović i Borisa Majstorovića

[ssba]
May 4th, 2015

Mlada dizajnerica i umjetnica Ena Dujmović nedavno je predstavila modnu kolekciju Plusminus koja je nastala u saradnji sa grafičarem Borisom Mjastorovićem. Kolekcija je inspirirana radovima umjetnika koji mnogo posvećuju svom crtežu, u njega unose priču, sebe, svoju emociju, crtež je za njih mnogo važan, on ih opisuje, o njima govori.

 

- Vrlo je često da isti crteži ostaju u sličnim formatima, vertikalnom i horizontalnom, to im daje vid okvira ili ograničenja koje sami sebi postavljaju. Ideja ove kolekcije i moja ideja kao dizajnera je saradnja sa umjetnicima koji imaju zanimljivu likovnost i priču koja stoji iza njihovog rada. Želim postaviti umjetničko djelo u drugačiju formu i dati mu dodatnu dimenziju kroz medij mode i dizajna. Tako je nastao zajednički projekat s grafičarem Borisom Majstorovićem. Ideja je stvaranje simbioze dva različita svijeta, njegovog i mog, naglasila je Ena.

 

Cilj je bio da se onome što je inače klasični pattern koji ukrašava neki kroj da stvarna umjetnička i simbolička vrijednost te da pri tome vizualna slika bude zanimljivija.

 

- Serija grafika pod nazivom Ljepota zvjeri umjetnika Borisa Majstorovića savršeno se ukalapala u ovu ideju i njen smisao. Njegove grafike same po sebi prate ideju mijenjanja grafike kroz različite oblike. Ono što je specifično u ovom radu jeste da su grafike nakon tradicionalne izrade u bakropisu digitalizovane i doživljavaju transformaciju u nove verzije same sebe, što najbolje govori o promijenjivosti umjetničkog medija i otvara se mogućnost da se njegov rad transformira iz jednog oblika u drugi, iz nečeg što je plošno u trodimenzionalno. Tim slijedom dolazimo do finalnog produkta. Koncept Plusminusa jeste krojenje samog crteža ili grafike, cijeli kroj osmišljen je tako da prati crtež i ne prekida se već teče kroz kreirani komad i prostor, kaže Ena.

 

Plusminus kao nosiva umjetnost može biti shvaćena kao komad mode koji dobro izgleda a istovremeno i kao galerijska umjetnost, ali ipak suština rada je da se nosi, mijenja, živi sopstveni život djela, da komunicira i postavlja trend.

 

 

PlusMinus (1)

foto_Senka Mušić; model_ Asja Fazladžić

PlusMinus (3)

foto_Senka Mušić; model_ Asja Fazladžić

PlusMinus (4)

foto_Senka Mušić; model_ Asja Fazladžić

PlusMinus (6)

foto_Senka Mušić; model_Sara Josipović

PlusMinus (7)

foto_Senka Mušić; model_Sara Josipović

PlusMinus (8)

foto_Lejla Emrić; model_Sara Josipović

PlusMinus (9)

foto_Lejla Emrić; model_Sara Josipović

PlusMinus (10)

foto_Lejla Emrić; model_Asja Fazladžić

PlusMinus (11)

foto_Lejla Emrić; model_Asja Fazladžić
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team