Poklanjamo 5×2 ulaznice za predstavu NARODNA DRAMA

[ssba]
March 13th, 2018

Publika Sarajevskog ratnog teatra će ponovo imati priliku pogledati predstavu Narodna drama, autorice teksta Olge Dimitrijević, u režiji Bobana Skerlića. Predstava se izvodi srijedu 14. marta u 20h. U predstavi igraju: Fatima Kazazić, Darja Badnjević, Davor Sabo, Mirsad Tuka, Sead Pandur, Maja Salkić, Vedrana Božinović, Kenan Kojić.

 

Olga Dimitrijević kroz tekst Narodna drama govori o ljubavi i slobodi, temama koje se tiču svih nas. Ovaj dramski komad napisan je 2009. i već tada je bio umjetnički provokativan, zbog Olginog pionirskog poduhvata – uvođenja teme istospolne ljubavi u domaću dramsku literaturu. Forma i jezik Narodne drame veoma su inspirativni za rad sa glumcima, jer predstavljaju spoj realističnih dijaloga i masovne bujica poezije, te muzičkog narativa.

 

Narodna-Drama-Plakat-Web

 

- U samom komadu sam pokušala da govorim o tome koliko se mi i u tom rigidnom svijetu i u tim različitim odnosima volimo. Ja u svakom tekstu stojim iza političkih pozicija koje su lijeve i feminističke, to je i u tekstu ovdje. Željela sam prosto da pišem o ljubavi dvije žene. Ovo jeste komad koji prije svega govori o ljubavi i slobodi, ali nije komad u kom nam lezbejska ljubavna priča služi kao metafora za postizanje neke druge poente o društvu, nego to jeste lezbejska ljubavna priča i to jeste bacanje svijetla na zanemarene i prećutkivane teme kod nas u javnom govoru. Željela sam da temu lezbejske ljubavi oblikujem izvan često suhoparnog diskursa ljudskih prava, dnevnopolitičkih prepucavanja i sličnih mejnstrim odrednica, i da se dubinski pozabavim življenim iskustvom i kompleksnostima koje ono nosi. U ovom komadu se svi vole, i Anka i Branka, i roditelji i djeca, i iz najveće ljubavi, a zbog društvenih normi, povređuju jedni druge. Samim tim ovo je i duboko politički komad, koji svoju politiku ne artikuliše jezikom dnevne politike nego sasvim drugačije, kroz prikazivanje širokog emotivnog spektra u određenom kontekstu, kaže autorica Olga Dimitrijević.

 

VH-NARODNA-DRAMA-21-1-2018-64

 

Dramaturzi predstave su Dubravka Zrnčić-Kulenović i Nejra Babić, muziku je komponirala Irena Popović Dragović. Scenografiju potpisuje Sabina Trnka, kostimografiju Adisa Vatreš Selimović, a asistent režije je Emin Hajrić.

 

Ovom prilikom nagradit ćemo naše čitatelje i čitateljice sa 5×2 ulaznice. Vaš zadatak je da share ovaj post na vašim društvenim mrežama i javite nam se putem e-maila poklon@fbl.ba  s naznakom SARTR i vašim podacima (ime i prezime, adresa, grad, broj telefona).

 

Imena dobitnika/ca ćemo objaviti Facebook pageu u 14. marta u 12:00 sati.

 

Sretno!

 

VH-NARODNA-DRAMA-21-1-2018-33

foto_Velija Hasanbegović
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team