Poklanjamo 5×2 ulaznice za predstavu NARODNA DRAMA

[ssba]
February 13th, 2018

U četvrtak, 15. februara u 20h u SARTR-u bit će ponovo izvedena predstava Narodna drama, autorice teksta Olge Dimitrijević, u režiji Bobana Skerlića. U predstavi igraju: Fatima Kazazić, Darja Badnjević, Davor Sabo, Mirsad Tuka, Sead Pandur, Maja Salkić, Vedrana Božinović, Kenan Kojić.

 

VH-NARODNA-DRAMA-21-1-2018-20

 

Olga Dimitrijević kroz tekst Narodna drama govori o ljubavi i slobodi, temama koje se tiču svih nas. Ovaj dramski komad napisan je 2009. i već tada je bio umjetnički provokativan, zbog Olginog pionirskog poduhvata – uvođenja teme istospolne ljubavi u domaću dramsku literaturu. Forma i jezik Narodne drame veoma su inspirativni za rad sa glumcima, jer predstavljaju spoj realističnih dijaloga i masovne bujica poezije, te muzičkog narativa.

 

U samom komadu sam pokušala da govorim o tome koliko se mi i u tom rigidnom svijetu i u tim različitim odnosima volimo. Ja u svakom tekstu stojim iza političkih pozicija koje su lijeve i feminističke, to je i u tekstu ovdje. Željela sam prosto da pišem o ljubavi dvije žene. Ovo jeste komad koji prije svega govori o ljubavi i slobodi, ali nije komad u kom nam lezbejska ljubavna priča služi kao metafora za postizanje neke druge poente o društvu, nego to jeste lezbejska ljubavna priča i to jeste bacanje svijetla na zanemarene i prećutkivane teme kod nas u javnom govoru. Željela sam da temu lezbejske ljubavi oblikujem izvan često suhoparnog diskursa ljudskih prava, dnevnopolitičkih prepucavanja i sličnih mejnstrim odrednica, i da se dubinski pozabavim življenim iskustvom i kompleksnostima koje ono nosi. U ovom komadu se svi vole, i Anka i Branka, i roditelji i djeca, i iz najveće ljubavi, a zbog društvenih normi, povređuju jedni druge. Samim tim ovo je i duboko politički komad, koji svoju politiku ne artikuliše jezikom dnevne politike nego sasvim drugačije, kroz prikazivanje širokog emotivnog spektra u određenom kontekstu, kaže autorica Olga Dimitrijević.

 

VH-NARODNA-DRAMA-21-1-2018-28

Dramaturzi predstave su Dubravka Zrnčić-Kulenović i Nejra Babić, muziku je komponirala Irena Popović Dragović. Scenografiju potpisuje Sabina Trnka, kostimografiju Adisa Vatreš Selimović, a asistent režije je Emin Hajrić.

 

U saradnji sa SARTRom poklanjamo 5×2 ulaznice za predstavu. Vaš zadatak je da share ovaj post na vašim društvenim mrežama i javite nam se putem e-maila poklon@fbl.ba s naznakom SARTR i vašim podacima (ime i prezime, adresa, grad, broj telefona).  

 

Imena dobitnika/ca ćemo objaviti Facebook pageu u četvrtak, 15.2. u 12:00 sati.

 

 

 

Sretno!

 

VH-NARODNA-DRAMA-21-1-2018-33 VH-NARODNA-DRAMA-21-1-2018-37 VH-NARODNA-DRAMA-21-1-2018-45 VH-NARODNA-DRAMA-21-1-2018-54 VH-NARODNA-DRAMA-21-1-2018-62 VH-NARODNA-DRAMA-21-1-2018-64

 

foto_Velija Hasanbegović
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team