Povodom nove premijere TAJNE DŽEMA OD MALINA novinarima se obratili likovi iz predstave

[ssba]
September 23rd, 2015

Danas je u prostorijama Sarajevskog ratnog teatra održana press konferencija povodom nove premijere predstave Tajna džema od malina. Premijera je predviđena za 26. septembar 2015. u 20 sati, nakon ćega će uslijediti I i II repriza 28. i 29. septembra na sceni Sarajevskog ratnog teatra.

 

 

On što je bilo posebno zanimljivo je to što su se na press konferenciji prisutnima pored direktora Sarajevskog ratnog teatra Nihada Kreševljakovića obratili i likovi predstave Neustrašivi novinar/zavodnik Pedro Panama, tajna agentica/spisateljica/kopačica dijamanata Ona i strip scenarista/nevidljivi čovjek Amir Amrić.

 

 

- Zadnjih dana, u gradu se pojavio veliki broj pacova. Ništa čudno, s obzirom da voda već danima ne teče kanalizacijom. Samim tim ni česmama. Redukcije su već neko vrijeme sarajevska svakodnevnica. Ne zaboravite, ovdje dolazi svakakva bjelosvjetska bagra. Razni pacovi. Klingsori. Grifoni. Strani reporteri. Agenti tajnih službi. I mnogi drugi. Među njima ima i onih koji su dio nas. Zbog svega, odlučio sam da krenem u istragu i napišem tekst za Pulicera. Pitate se ko sam? Neću vam reći kako se zovem. Možda ako se drugi put sretnemo. Neću vaše pare, samo razmjenu informacija, rekao je Pedro Panama.

 

 

Hirschfitz je izjavio kako je već prve noći kad je stigao, nije mislio ni odolaziti iz grada.

 

- Još prve noći kad sam stigao, nisam mislio ni odlaziti. Ovo je simpatičan gradić. Pomalo zbijen. Da, čuo sam za veliki broj ubistava. Vjerovatno neka lokalna, poremećena persona. Nije da ih nemate. Na primjer, onaj nesretnik s Alifakovca… Jakob, je li se tako zove? Nije ovdje među nama, ali njegov duh jeste. Čuo sam da luta hotelom Evropa što znači da može biti I ovdje. Mislite da nije to njegovo djelo? Kažete da je vampir to uradio? Ne slažem se. Ali eto, sačekajmo subotu da vidimo. Ili možda ponedjeljak. Ili utorak. Ko sam ja? Rođen sam u Wusensbrugelu 1883. To je jedan idilični alpski gradić, koji generacijama pripada mojoj obitelji. Zar vam to ne govori sve?, rekao je.

 

Tajna džema od malina (4)

 

Amir Amrić, o kojem će se uskoro naći i strip priča, zahvalio se na pozivu, ali je rekao da ne pripada ovom gradu.

 

- Jednostavno, ne uklapam se. Iako sam jedan od priznatijih strip scenarista u Americi, malo ko iz moje okoline smatra to podatkom kojim bi se mogao posebno pohvaliti. Snalazim se ja dobro i danas. I nakon mnogih godina putovanja po svijetu, željno iščekujem da u subotu skinem zavoje s lica, da me konačno upoznate. Ne mogu vam reći svoje ime, ono je teško i komplikovano za izgovoriti. Za brata me pitate? Mog blizanca Enesa? Nije to tako jednostavno, rekao je Nevidiljivi čovjek.

 

 

Na kraju se obratila i Ona.

 

- Ono što vam ja mogu reći kao jedina žena je da sam po ko zna koji put opet ostala sama, ošinuta životom, bez novca i posla. Koja prokleta ironija. Nekad tad je počeo i rat. Prihvatila sam to stoički. Bile su to godine napornog rada, seksualnog uzdržavanja i samoodricanja. Smrt je bila nasvakom koraku, a za njom i sve moguće bolesti i glad. Naučila sam da psujem i pljujem, da se tučem i jašem konje. Po prvi put sam osjetila mržnju kakvu samo velika ljubav može iznjedriti. Možda je sve do sada bilo samo svojevrsno iskušenje moje ustrajnosti? Šta mislite o čemu govorim? O ljubavi i intrigama inspirisanim mojom životnom pričom, ili pak o Sarajevu? Mislite naopačke, šta god vam to značilo, i takvi ispravno naopaki dođite u subotu. I ponedjeljak. I utorak. I svaki put kad vam dođe da budete naopaki, Ona.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team