Predstava JEDVANOSIMSOBOAKALOMISTOBO 4. decembra na sceni SARTR-a

[ssba]
December 2nd, 2019

U srijedu, 4. decembra u 20 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra, publika ponovo može pogledati predstavu Jedvanosimsoboakalomistobo. Autori teksta su Nejra Babić i Aleš Kurt, koji je ujedno i reditelj predstave.

 

 

VH-Jedvanosimsoboakalomistobo-13-10-2017-27

 

Vi, da, Vi! Ako imate: CIPS, kopiju lične, dvije fotografije, taksu za izdavanje potvrde, kopiju vozačke dozvole, izjavu o nekažnjavanju,pasoš, kopiju pasoša, izjavu da niste na listi Haškog tribunala, ovjerenu kopiju Potvrde o životu i namjeravate napustiti Bosnu i Hercegovinu, prvo dođite u Sarajevski ratni teatar SARTR na premijeru predstave JEDVANOSIMSOBOAKALOMISTOBO. A i Vi, da i Vi  koji ostajete u Bosni i Hercegovini budite i  dalje sa nama.

 

VH-Jedvanosimsoboakalomistobo-13-10-2017-35

 

- Ova režija je nastavak rada na prožimanju drevnog i današnjeg. Radi se o socijalnoj komediji, a ona je po svojoj suštini crna, s tim što ova nije baš crna, nego više tamno siva. Smatram da teatar treba da bude socijalno angažiran i da se zaista bavi problemima društva koji nam najviše smetaju da živimo. Pa eto, ova predstava se upravo bavi takvom tematikom. Pored toga ona je u potpunosti uronjena u teatarske kodove od antičkog doba do danas. Nije nam namjera bila da bilo kome ugađamo. Više smo tu da potaknemo na dobro. Da poučimo. I zabavimo. Ako se to još može, kaže Aleš Kurt.

 

 

- Pisati tekst o  stanju u državi u kojoj  već svi o tome pričaju, čitaju, pišu kolumne, raspravljaju, polemišu, svađaju se, šute, vrište, protestuju, odustaju od protesta,  je ubacivanje mozga u bubanj  veš mašine. Tema o kojima bi se moglo pisati je milon, apsurdnih situacija još više. Najzanimljiviji dio čitavog procesa prije pisanja je samo istraživanje, jer je to dovelo do nekih scena koje moja mašta nikada ne bi mogla ni izmisliti. Od Izvještaja Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice „o odlivanju pameti i ogromnom finansijskom resursu koje iseljeništvo predstavlja za razvoj domovine“ do ispovijesti žene koja je nakon poroda iz bolnice otpuštena kao muško, pa sve do spiska zvaničnih zanimanja u Bosni i Hercegovini na kojoj se nalazi i Direktor službe drugdje nerazvrstan. Moja sreća u svemu tome je što tekst nisam pisala sama nego zajedno sa rediteljem Alešom Kurtom koji je davao ideje i smjernice snalaženja u ludilu tema kojima bi se mogli baviti. Krenuli smo od pokušaja definisanja toga ko smo zapravo, da bi prešli na postratni period i beskonačnu tranziciju i došli u sadašnjost u kojoj dosta vremena provodimo na šalterima, nezaposleni i umorni čekajući da nam padnu avioni sa neba kako bi pobjegli iz domovine. Jer istina je da je vrlo često jedva nosimo sebe a kamo li situaciju u kojoj se nalazimo.  Ali ne možemo svi ni otići. Onima koji ostaju, čestitamo na postojanju, kaže Nejra Babić.

 

VH-Jedvanosimsoboakalomistobo-13-10-2017-37

 

 

U predstavi igraju: Mirela Lambić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Davor Sabo, Saša Krmpotić i Anisa Isanović.

 

Dramaturgiju potpisuju Dubravka Zrnčić-Kulenović i Nejra Babić, muziku Damir Nevesinjac & Basheskia, scenografiju Vedran Hrustanović, kostimografiju Melisa Musić Ajkunić, a koreografiju narodnih kola Kemal Borovac.

 

 

VH-Jedvanosimsoboakalomistobo-13-10-2017-39 VH-Jedvanosimsoboakalomistobo-13-10-2017-40 VH-Jedvanosimsoboakalomistobo-13-10-2017-42 VH-Jedvanosimsoboakalomistobo-13-10-2017-47 VH-Jedvanosimsoboakalomistobo-13-10-2017-53 VH-Jedvanosimsoboakalomistobo-13-10-2017-55 VH-Jedvanosimsoboakalomistobo-13-10-2017-56 VH-Jedvanosimsoboakalomistobo-13-10-2017-57 VH-Jedvanosimsoboakalomistobo-13-10-2017-58 VH-Jedvanosimsoboakalomistobo-13-10-2017-59

foto_Velija Hasanbegović
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team