Predstave IGRE U PIJESKU i NIGDJE NIKOG NEMAM na sceni SARAJEVSKOG RATNOG TEATRA

[ssba]
April 8th, 2019

U srijedu 10. aprila sa početkom u 20. sati publika Sarajevskog ratnog teatra će imati priliku ponovo pogledati predstavu Igre u pijesku po motivima teksta Michala Walczaka.

 

Igre u pijesku je predstava nastala kao magistarski rad glumice Fatime Kazazić, pod mentorstvom profesorice Jasne Žalice.  U predstavi Igraju Fatima Kazazić i Jasenko Pašić. Muziku potpisuje Audio InFunktion, a dizajn i fotografiju Ismar Žalica. Predstava je koprodukcija SARTR-a i Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

 

- U vremenu formalnih, bizarnih i „napadačkih“ sadržaja, fizikalnost je potrošna roba, komunicira se grafičkim znakovima virtualnog svijeta, pa se tako objavljuje i ljubav i tuga i bol, a zapravo, ništa od toga. Baš u ovakvom vremenu, željeli smo u punom smislu istražiti i razumjeti. Zaći duboko. Suočiti se. Rizikovati. Odabrani tekst je tek otvorio mogućnost za pričanje priče koja u središte interesa stavlja lični, unutarnji svijet koji puni smisao doživljava u interakciji sa onim – drugim. Željeli smo intenzivan i uzbudljiv rad, a u susretu sa publikom razmijeniti živ, intenzivan i uzbudljiv teatarski čin. Pričamo o vječitim izazovima ljubavi i prijateljstva, O živom pijesku u kojem igramo svoje životne uloge i donosimo odluke,  o ludoj potrebi da mu se uvijek iznova vraćamo i o silnoj želji da ne potonemo ili ne budemo u taj živi pijesak uvučeni…

 

Nigdje nikog nemam / foto Velija Hasanbegović

Nigdje nikog nemam / foto Velija Hasanbegović

 

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra u subotu 13. Aprila u 20 sati, ponovo će se odigrati predstava Nigdje nikog nemam. U predstavi učestvuju glumci Snežana Bogićević, Jasenko Pašić i Alban Ukaj te muzički dvojac Basheskia and EQ. Dramaturgiju potpisuje BojanaVidosavljević, muziku Basheskia& EQ, scenografiju Mirna Ler , kostimografiju Lena Samardžić, video Emina Kujundžić, dizajn ĐorđeJovanović, fotografiju VelijaHasanbegović.

Radnja drame Nigdje nikog nemam postavljena je u postapokaliptično društvo gdje su emocije, sjećanja i empatija zabranjene. Autorski tim fokus predstave usmjerava na negiranje genocida, kolektivnu krivicu, veličanje ratnih zločinaca i odbijanje suočavanja sa prošlošću.

 

- Verujem da je i Edward Bond u strepnji za boljubu dućnost pisao ovaj orvelovski komad. Pisao ga je da upozori svoje gledaoce šta ih čeka ako se opuste i prepuste svoju volju nekom diktatoru!..Jer diktatura je način života i to je i vjera i škola i porodica i umjetnost iznanje i zdravlje i vojska…I šta sve ne! Diktatura je diktatura u svemu! Toga se plašio Bond kada je ovo djelo pisao i pokušao da nas upozori da se ne damo zavesti slatkim pričama nego da se uzdamo u svoj sistem zaključivanja i da ga što više usavršavamo. Govori se o strahu malograđana, govori se o bolesti odnosa u kući i porodici, o bolesti odnosa u muško-ženskoj komunikaciji!…Govori se o strahu pred autoritetom koji krnji svaki korak kakomunikaciji, riječ je redatelja Ukaja.

 

Cijena ulaznica za predstave  iznosi 10KM, a rezervacije se mogu obaviti pozivom na 033 664 070.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team