Predstavljena knjiga MIRIS FILMSKE TRAKE Mustafe Mustafića

[ssba]
May 9th, 2019

Sinoć je u sarajevskom kinu Meeting Point a u organizaciji Izdavačke kuće Buybook predstavljena knjiga Miris filmske trake autora Mustafe Mustafića. U neobično lijepoj atmosferi i uz prisustvo brojnih kolega, filmskih i televizijskih autora i autorica, Mustafić je s puno humora govorio o detaljima iz profesionalnog života od kojih je i satkan Miris filmske trake.

 

Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 01

 

Razgovoru je prethodila petnaestominutna projekcija inserata iz bogate Mustafićeve filmografije te su se smjenjivali kadrovi filmova na kojima je bio direktor fotografije ili filmski snimatelj, od predratnih crno-bijelih iz vremena Sutjeska filma, preko jedne od najvećih jugoslovenskih serija Aleksa Šantić do posljednjih jugoslovenskih filmova kao što su Bulevar revolucije Vladimira Blaževskog i Magareće godine Nenada Dizdarevića. Projekcija je svakako uključivala i inserte iz Remakea, filma Dine Mustafića, za koji Mustafić piše da mu je ujedno i najteži u karijeri jer se iz odnosa otac-sin trebalo preći u drugi, profesionalni odnos, uz sve strahove koje nosi očinska briga za uspjeh djetetovog filma.

 

Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 02

 

Završni kadar bio je iz Mustafićevog autorskog dokumentarca Saraj,vo koji je, kao i knjiga Miris filmske trake potvrda o nesvakidašnjoj posvećenosti i entuzijazmu Mustafe Mustafića koji i nakon formalno okončanog radnog staža i dalje neumorno stvara.

 

Principijelnost, strast, odgovornost, nespremnost na kompromise ključne su riječi koje su obilježile Mustafićevu karijeru o čemu se i govorilo na sinoćnoj promociji, uz prisjećanje na anegdote sa snimanja filmom sa Orsonom Velsom ali i drugim autorima i autoricama koji su ga pratili na profesionalnom putu.

 

Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 11

 

Razlika između nekadašnjih i današnjih uslova u kojima se filmovi stvaraju bila je također jedna od tema razgovora te je Mustafa Mustafić naglasio da je danas reditelj često u poziciji trgovačkog putnika i da do trenutka početka snimanja potroši svu energiju na mučno pronalaženje sredstava.

 

Miris filmske trake uz predratno blagostanje te postratni oporavak bh. kinematografije dotiče svakako i period opsade Sarajeva, autorova snimateljska iskustva pod opsadom ali i neka druga, poput angažmana na rasvjeti tokom predstave Čekajući Godoa u režiji Susan Sontag.

 

Na promociji je naglašeno da je Miris filmske trake osim autorske reminiscencije na profesionalna iskustva ujedno i dokument o jednoj epohi i zapis o brojnim filmskim profesionalcima koji bi, bez Mustafićevog sjećanja, bili nezabilježeni a dali su mnogo našoj kinematografiji. Osim ljubiteljima filma i onima koji se filmom profesionalno bave, ova knjiga je dragocjena i za ljude iz drugih profesija, u prvom redu da bi spoznali koliko je mogućnost da se radi posao koji se voli jedna od osnovnih pretpostavki za lično zadovoljstvo.

 

Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 04 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 05 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 07 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 08 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 09 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 10 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 17 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 18 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 21 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 23 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 24 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 25 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 26 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 27 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 28 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 29 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 30 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 31 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 32 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 33 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 36 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 41 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 42 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 49 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 50 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 51 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 52 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 53 Mustafa Mustafic - Miris filmske trake 55

 
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team