Premijera predstave ČAROBNJAK IZ OZA 8. juna na sceni Pozorišta mladih Sarajevo

[ssba]
June 4th, 2017

Premijera predstave Pozorišta mladih Sarajevo Čarobnjak iz Oza u režiji Adisa Bakrača, svoje premijerno izvođenje imati će u četvrtak, 8. juna, s početkom u 20.00 sati, dok je prva repriza zakazana za nedjelju, 11. juni, s početkom u 11.00 sati.

 

Predstava Čarobnjak iz Oza bazirana na jednom od najpoznatijih romana američke dječije literature autora L. Franka Bauma, doživjela je bezbroj teatarskih, TV i filmskih adaptacija od svog objavljivanja 1900, a i dan danas uživa kultni status kod djece i odraslih.

 

- Naš Čarobnjak iz Oza nastaje iz potrebe da se u današnjem hipertehnološkom, digitalnom dobu ispričaju nove bajke, fantastične i avanturističke priče,prilagođene djeci i odraslim. U našoj verziji Oz je čudesna zemlja ispunjen prelijepim, ali i strašnim predjelima iz koje glavna junakinja Dorothy pokušava naći put nazad u Kanzas, kod svojih tetka Henrya i tetke Anne, poručuju iz Pozorišta mladih.

 

Jedna prirodna katastrofa (tornado) odvodi Djevojčicu iz svog doma i zavičaja u čudesnu virtuelnu zemlju kojoj vladaju mitska bića poput zlih i dobrih vještica i čarobnjaka Oza. Na tom putovanju susreće smiješna i simpatična bića koja trebaju Mozak (Strašilo), Srce (Limeni) i Hrabrost (Lav). U simboličkom smislu oni predstavljaju tri osobine koje grade humanost: pamet, osjećajnost i odvažnost.

 

carobnjak

 

- Uzimajući u obzir estetsku i institucionalnu promjenu paradigme u svjetskom pozorištu, koja se zasniva na novim medijima, inovativnosti i mobilnosti, Pozorište mladih Sarajevo pristupa kreiranju sasvim drugačije repertoarske politike koja radikalno kreće u stvaranje nove publike. Ovaj produkcijski, tehnički i estetski zaokret je nužnost. Današnje generacije odgajaju se u bliskom okruženju digitalnih medija i gadgeta, a teatar koji ne „komunicira“ s njima dolazi u opasnost da postane muzej. Zato, u predstavi po prvi put koristimo modernu tehnologiju 3D mappinga i virtuelne scenografije, kako bi s mlađim generacijama ostvarili komunikaciju medijima koji su im bliži. No, zadržavamo i posebnu odgovornost prema publici koje pored umjetničke i zabavne, mora istaknuti i obrazovnu dimenziju. Zato je cilj Pozorišta mladih oživjeti klasična djela prozne i dramske literature u novom ruhu. Jer klasici su ti koji povezuju stare i nove generacije (kroz nastavne programe osnovnih, srednjih škola i univerziteta) svojim univerzalnim idejama, a provociraju i aktuelni trenutak, kažu iz Pozorišta mladih.

 

Ovaj projekt računa na osvježenje repertoara Pozorišta mladih Sarajevo i svojevrsni povratak klasicima koji, ponavljamo, povezuju, stare i nove generacije, i tako populariziraju teatar i stvaraju novu publiku koja nije samo ciljano mlađa ili starija. Njihov je osnovni cilj stvoriti jedan kulturni spomenik u Pozorištu koji će trajati više decenija i odgajati nove generacije publike.

 

Reditelj predstave je Adis Bakrač, dramatizaciju i adaptaciju potpisuju Segor Hadžagić i Adis Bakrač. Kostime je osmislila Amna Kunovac Zekić, scenografiju potpisuje Darko Miličević, dok su autori muzike Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović. Dramaturg i autor songova je Segor Hadžagić, a koreografiju i scenski pokret potpisuje Belma Čečo Bakrač. Ilustracije je radio Dejan Slavuljica, 2D animaciju Adnan Šahbaz, dok je 3D animaciju uradio Alen Ajanović. Video relazaciju potpisuje kompanija Pal-e AV systems.

 

U predstavi igraju Elma Juković, Mirza Dervišić, Rijad Gvozden, Edin Avdagić, Edhem Husić, Aida Bukva, Alma Merunka, Damir Kustura, Suada Ahmetašević, Mirza Tanović, Elma Ahmetović, Narda Nikšić i Aldin Tucić.

 

Realizaciju predstave podržali su: Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Sarajevska pivara, Pal-e AV Systems, BBI Centar.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team