Premijera predstave EQUSS Dine Mustafića u petak u Narodnom pozorištu Tirana

0
March 16th, 2017

Premijera predstave Equus bh. reditelja Dine Mustafića, održat će se petak, 17. marta u Narodnom pozorištu Tirana. Equus je vjerojatno najkontroverzniji tekst britanskog dramatičara Petera Shaffera (1926.- 2016.), pisca kojeg su njegovi kompleksni i iznimno dojmljivi komadi još za života svrstali među klasike dramske literature. Shaffer ga je, inspiriran stvarnim događajem, napisao 1973. godine. Drama je odmah potom praizvedena u Londonu i već je 1974. godine predstava dobila prestižnu nagradu Tony award za najbolju predstavu, a potom je samo na Broadwayu izvedena više od hiljadu puta.

 

Equss plakat

 

Uoči premijere, Dino Mustafić je istakao da je u toku rada na predstavi kroz pozorišni proces istraživan odnos ličnih vrijednosti i društveno prihvaćenih normi.

 

- Predstava  kroz formu psihološkog trilera, svojevrsnog krimića s izraženim elementima humora, postavlja ne samo pitanje da li se pomaganjem djeci da postanu ”normalna” njima u stvari šteti, već i šta je to “normalno”? Taj humor nije samo potreban ispušni ventil teškoj temi i jakim slikama, već i dramaturško sredstvo kojim se jasno podcrtava stav prema pojedinom problemu o kojem ova predstava progovara: malograđanštini, lažnom moralu, erotici, fašizmu svake ideologije i društvenoj neosjetljivosti na različitost, naveo je Mustafić.

 

Equus je putovanje u um mladog konjušara koji je šiljkom oslijepio šest konja. Priča je to o odnosu psihijatra i njegova pacijenta tinejdžera koji svoju strast prema konjima izražava osakaćivanjem životinja, konja, prema kojima je razvio patološku religijsku fascinaciju. Albanski mediji sa velikim iščekivanjem pišu o premijeri, a Dinu Mustafića najavljuju kao “reditelja slobode”.

 

Proba predstave Equss

Proba predstave Equss

 

U predstavi igraju poznata glumačka imena albanskog pozorišta: Timo Flloko, Igli Zarka, Kristi Lleshi, Luli Bitri, Arben Derhemi, Ema Andrea, Lulzim Zeqja, Erjona Kakeli, Ermir Jonka, Robert Nuha, Fjorald Doci i Akreoma Saliu. Scenograf je Dragutin Broz, kostimograf Berina Kokona, kompozitor Endri Sina, koreograf Gjerg Prevazi, a dramaturginja Željka Udovičić-Pleština.

 

Inače, Shaffer je i prema ovoj svojoj drami napisao scenarij. Film Equus snimljen  1977. godine u režiji Sidneya Lumeta postigao je znatan uspjeh, imao je čak tri oskarovske nominacije, među kojima je bila i ona za Shafferov scenarij.

 

Probe predstave Equss (2)

Probe predstave Equss

Probe predstave Equss (3)

Probe predstave Equss

Probe predstave Equss (4)

Probe predstave Equss
Najčitanije
FBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team