Projekt ŽENSKA SOBA udružuje umjetnice, žene iz kreativnog sektora i mlade liderke

[ssba]
April 15th, 2019

Umjetnička platforma Prostor u saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti RS od 15. do 25. aprila realizuje projekt Ženska soba kao dio pratećeg programa izložbe Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran. 

 

Projekt Ženska soba ima za cilj da udruži umjetnice i žene iz kreativnog sektora te mlade liderke svoga doba u jedan prostor, u ovom slučaju metaforično prikazan kroz intimni prostor ženske sobe koja će biti postavljen u MSURS.

 

- Iz ženske sobe sve počinje, soba je mjesto gdje najviše provodimo vremena, u nju se uvijek vraćamo, ona je intimna, ali mi ćemo je predstaviti drugačijom, ona otvara vrata i za nepoznate, te samim tim otvara sociološka i kulturološka pitanja: Šta rade učesnice, kako žive, o čemu razmišljaju? Šta su postigle i gdje su na kulturnoj mapi? I najbitnije, kako uspjevaju da se izbore i prikažu svoj rad? U njoj će svaka od učesnica imati priliku da pokaže svoj rad te da kroz nekoliko panela govori o poziciji žene, njenog postojanja, djelovanja ali i identiteta (sterotipi o ženama, seksualnosti, slobodi i osjećanjima) sa posebnim osvrtom na izložbu Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran te kulturološkim razlikama Velike Britanije i Bosne i Hercegovine, kažu organizatori.

 

U okviru Ženske sobe bit će održana četiri panela te događaji povodom otvaranja i zatvaranja Ženske sobe. Svaka od večeri nosi specifičan naziv u skladu sa temom razgovora, a njih je imenovala umjetnica Sandra Dukić koristeći autentične i šaljive narodne poslovice.

 

 

Program

 

„Bez zbora nema dogovora“- Otvaranje Ženske sobe / 15. april u 19.00 časova

Otvaranje Ženske sobe u okviru koje će predstaviti umjetnice Mariju Bjelošević, Maju Crnogorac i Tajanu Dedić Starović koje će tokom trajanja projekta biti prisutne u Ženskoj sobi i realizovati svoje umjetničke radove. U toku ove večeri moći ćete da pogledate monodramu Biće, Aleksandre Plahin, pjesničko večer Alekse Jankovića Crna riječ, te koncert Fluteta.

 

 

„Koliko je nizbrdica toliko je uzbrdica“ / 17.april u 19.00 časova

Razgovor o vizuelnoj umjetnosti kroz četiri teme: Refleksija, Izloženost, Rodna tijela i Duh, i diskusija na temu žena u vizuelnoj umjetnosti te prezentacija njihovih dosadašnjih radova. Učesnici/e: umjetnice Nina Babić, Tajana Dedić Starović, Isidora Branković, Medina Fazlić, gost moderator Mladen Đukić, režiser i animator.

 

 

 

Ko na zvjezde laje ispašće mu zub / 19. april u 19.00 časova

Panel diskusija na kojem će sa dozom kritike i nezadovoljstva sadašnjim položajem žene u filmu učesnici otvoriti pitanja poput: Postoji li filmska produkcija kod nas? Da li je filmska industrija izrazito muški posao? Nakon panela, prikazujemo dokumentarni nagrađivani film Anje Kavić: Neke djevojke su veće od drugih. Učesnici/e: Mirjana Milobratović, direktorka produkcijske kuće Vizart, Slađana Zrnić, glumica Narodnog pozorišta RS, Monika Ponjavić, filmska kritičarka, Anja Kavić, režiserka, gost moderator Goran Damjanac, režiser.

 

 

Kad vidim onda ću vjerovati / 23. april u 19.00 časova

Diskusija na temu: Mediji kao najjače sredstvo komunikacije. Iz tog razloga, razgovarat će se sa onima koji su pokazali da je to upravo tako. Saznat ćete: Da li postoji žensko novinarstvo, kako se novinarke nose sa etiketiranje, kako ostaju istrajne u svojim poslovima, da li seksualnost prodaje proizvod? Učesnice: Brankica Raković, PR Aqaurius i osnivačica Lola magazina, Vanja Stokić, urednica portala E trafika, Besima Svraka, osnivačica portala FBL (Fashion. Beautu. Love.), Dijana Tepšić, kreativna direktorica – Play Teama, gost moderator Predrag Ćurković, novinar i voditelja.

 

 

Žensko oružje je jezik / 24. april u 19.00 časova

U toku ove večeri pokušat će se dati presjek naše književne scene. Danas imamo talas ozbiljnih književnica. One će vam objasniti pojam femme fatale, govoriti o svojim borbama na književnoj sceni, o svom stvralaštvu, o inspiraciji, o ženskim likovima, bajkama ali i o tome kako se suočavaju sa stvarnošću.Učesnici: Jelena Kojović Tepić, novinarka i književnica, Mihaela Šumić, pjesnikinja, Sonja Lero, osnivačica izdavačke kuće Imprimatur, Borjana Mrđa, slikarka i pjesnikinja, gost moderator Milan Rakulj, novinar i pjesnik.

 

 

Ženskom poslu nikada kraja / 25. april u 19.00 časova

Ovaj dan bit će posvećen ženama iz kreativnog sektora i ženama sa neobičnim zanimanjima. To su žene koje su svoje diplome stekle u roku a zbog nemogućnosti da rade u svojim profesijama pronašle su način kako da obezbijede sebi sredstva za život. Isto večer ćete imati priliku uz neobične kolače iz radionice Pavlove (Tamara Dakić), koktele majstorice Sare Čorbić i zvuke DJ Maje pogledati radove Marije Bjelošević, performans Maje Crnogorac i portrete Tajane Dedić Starović koja vas je krišom fotografisala, a s druge strane poslušate razgovor Maje Kiuk i Slobodanke Nišić tatu majstorica, Nine Dakić, osnivačice Pop art marketa i Dijane Gajić vlasnice kafea Yoko.

 

Projekt Ženska soba se realizuje u okviru manifestacije Proljeće u Banjaluci.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team