Promovirana ilustrovana knjiga za djecu po motivima predstave ZIMSKA BAJKA

[ssba]
December 28th, 2017

U Pozorištu mladih Sarajevo promovirana je ilustrovana knjiga za djecu po motivima pozorišne predstave Zimska bajka u režiji i prema dramskom tekstu Damira Kusture, a u izdavaštvu Buybooka. Koautor dramskog teksta je dramaturg Segor Hadžagić, a ilustrator dječije knjige je dizajner M. Furkan Hizir. Ovaj izvođačko-izdavački projekt Pozorišta mladih Sarajevo i Buybooka drugi je u nizu edicija ilustrovanih dječijih domaćih i internacionalnih klasika.

 

zimska bajka (5)

 

- Da nije bilo direktorice Lejle Panjeta sigurno se ovo ne bi desilo. Volim teatar u svakom smislu, od hodnika, scene, bilo koje pore teatra i kao publika i kao glumac, i jedino što sam rekao da u teatru ne bih radio, jeste da ne bih pisao i da to ne znam. I upravo sam jako sretan zbog ove knjige, jer sam probio neke svoje kreativne granice. Sasvim slučajno se desilo da sam prošle godine radio novogodišnju predstavu, Segor i ja smo zajedno pisali tekst, a ove godine smo opet dobili šansu i tako je nastala ova ilustrovana knjiga. Posebno mi je drago što je to riječ o knjizi da djeci, jer se moje ime i većina stvari koje radim vežu se za djecu. Predstava je izvedena više od 20 puta, a igra je ekipa kao i prošle godine Ajla Kabrera, Aldin Tucić, Suada Ahmetašević i Mirza Dervišić. Tu je s nama i mladi glumac, a u ovoj predstavi je bio kompozitor i radio tekstove za songove i aranžmane, Faris Pinjo, rekao je Damir Kustura.

 

zimska bajka (10)

 

Projekt Pozorišta mladih Sarajevo i Buybooka drugi je u nizu edicije ilustrovanih dječijih domaćih i internacionalnih klasika. Ova slikovnica je posebna, jer je riječ o dramskom tekstu.

 

- Na kraju slikovnice profesorica je napisala i mali tekst o drami, o tome šta je drama, šta je pozorište, šta je didaskalija, kako se čita drama. Djeca se susreću sa dramom u kasnim razredima osnovne škole i to se odmah susreću sa jednom od najtežih književnosti, sa helenskom književnošću, Ilijadom i Odisejom. Nadamo se da će ovaj tekst postati dio programa vrtića, škola i da će je djeca igrati. To bi nam bilo izuzetno drago, rekao je Damir Kustura.

 

zimska bajka (11)

- Raditi na ovakvoj predstavi s ovakvim divnim ljudima, te na sceni proživjeti sve te, što je Segor rekao poetično ‘otkucaje srca djece koja trepere’ čekajući da dobiju svoj poklon, to je nešto što meni lično predstavlja najveće zadovoljstvo u mom poslu. Vani može da se dešava svašta, ali vi kad vidite tu djecu i kad doživite tu njihovu emociju, to je nešto što svako od nas kao glumac ili glumica treba doživjeti i ono bez čega Zimska bajka i generalno dječije predstave neće nikada prestati postojati, istaknuo je Almir Tucić.

 

Predstava će do kraja godine će biti izvedena još tri puta, a svoj primjerak slikovnice potražite u Buybooku.
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team