RADE ŠERBEDŽIJA dobitnik nagrade Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra

[ssba]
October 11th, 2015

Najznačajnije priznanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS koji dodjeljuje Direkcija, Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra, u Bijelom salonu Narodnog pozorišta dodijeljen je pozorišnom glumcu, Radetu Šerbedžiji. Čast da lično uruči nagradu imao je u ime direkcije Festivala, Dino Mustafić, te je ovom prilikom napomenuo da će Šerbedžija nakon 25 godina igrati pred sarajevskom publikom u predstavi Antigona – 2000 godina kasnije.

 

 

Zahvaljujući se direkciji Festivala na nagradi, Rade Šerbedžija je istakao da je dugo razmišljao o tome šta će reći ovom prilikom.

 

MESS55 - Dodjela Zlatnog lovorovog vijenca Radetu Serbedziji - FOTO NB (14)

 

- Najveći vrhunac umjetnosti koji sam doživio je sarajevski teatar za vrijeme rata, njegovi umjetnici, glumci i svi ostali. To je vrhunac što jedan umjetnik može učiniti, jedna hrabrost koja se živi, hrabrost koja se ne glumi, jedna pamet, jedan bunt, otpor. To je znak šta čovjek u umjetnosti mora učiniti. Vrhunac je dati cijelog sebe, svoju ličnost, hrabrost, pa ako treba i život, za umjetnost i za istinu, naglasio je Šerbedžija te dodao da mu upravo zbog toga ova nagrada mnogo znači.

 

Naglašavajući kako Rade Šerbedžija ima jednu nevjerovatnu scensku karizmu koja posebno privlači gledatelje, Dino Mustafić je rekao da će zaista biti privilegija ponovo gledati Šerbedžiju na Festivalu MESS.

 

- Ja sam Radeta prvi put gledao kao srednjoškolac i sjećam se da sam se smrznuo, što od njegove glume što od zime koja je tada bila. Rade je oduvijek bio pozorišna senzacija u koju ste gledali čak i kad drugi glumac na sceni ima repliku. Sa zadovoljstvom mu uručujem ovu nagradu i nadam se da ga nećemo ponovo čekati 25 godina, naveo je Mustafić.

 

YouTube Preview Image

 

- Rade je najbolja verzija srpsko-hrvatskog glumca. U životu nisam sreo čovjeka koji troši više energije na prijatelje. Ako bi se nekada nekome u teatru zahvalio to bi bio Rade, jer me je upravo on izvukao iz ovog teatarskog sivila, rekao je Josip Pejaković.

 

MESS55 - Dodjela Zlatnog lovorovog vijenca Radetu Serbedziji - FOTO NB (9)

 

Glavna protagnostica predstave Antigona – 2000 godina kasnije, Maja Izetbegović, navela je da je joj je velika čast što ima priliku raditi sa čovjekom koji je njena koji je njena velika glumačka inspiracija.

 

- Prije početka rada na predstavi imala sam stah od susreta sa glumcem takvog kalibra, ali je upravo njegov odnos prema meni razbio tu barijeru. On mi je kroz svoju plemenitost i nesebičnost pokazao da ljubav prema glumi ne poznaje granice, istakla je Maja Izetbegović.

 

Govoreći o saradnji koju su imali, u duhu atmosfere i na pomalo šaljiv način, Bojan Hadžihalilović se zahvalio Šerbedžiji na činjenici da je i dalje inspiracija mnogima, dok je Ademir Kenović najavio dokumentarni film o liku i djelu Šerbedžije koji će uskoro završiti sa snimanjem.

 

Rade Šerbedžija je diplomirao glumu na Akademiji u Zagrebu, te je u toku svoje karijera igrao na više od stotinu predstava, filmova i TV serija. Napisao je i objavio četiri knjige poezije, jednu biografsku knjigu i šest nosača zvuka te je postavio i 12 autorskih režija. Dobitnik je brojnih glumačkih nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu, a uz Borislava Vujčića je jedan od osnivača Kazališta Ulysses na Brijunima.

 

Jubilarno 55. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS završit će se danas predstavom Antigona – 2000 godina kasnije, koja će igrati u Stolariji Narodonog pozorišta u 20 sati.

 

foto_Nikola Blagojević
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team