Reditelju ATOMU EGOYANU uručeno Počasno Srce Sarajeva

[ssba]
August 19th, 2015

Sarajevo Film Festival ima čast da u programu Posvećeno predstavi ostvarenja reditelja Atoma Egoyana, kojem je danas u kinu Meeting Point uručeno i Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti. Tom prilikom prikazan je i njegov film EGZOTIKA (1994.), a svečanosti se pridružila i njegova supruga glumica Arsinée Khanjian.

 

Počasno Srce Sarajeva za Atoma Egoyana (2) Počasno Srce Sarajeva za Atoma Egoyana (3)

 

Danas s nama tu je reditelj Atom koji je došao u Sarajevo sa suprugom, koja je dio većine njegovih projekata i njegov poslovni i životni partner.  U programu Posvećeno imat ćete šanšu pogledati 3 od 15 njegovih filmova, koje je autor sam izabrao i za koje se nadam da će vam pružiti uvid u njegov rad. Nagrađivanjem Atoma Srcem Sarajeva odajemo počast jednom od najistaknutijih savremenih reditelja, koji nije samo reditelj za film, teatar i operu, nego i umjetnik, pisac i profesor filma. Zovu ga ‘Učitelj vizuelnog i verbalnog predstavljanja priča’. Poželite dobrodošlicu Atomu, rekao je Mirsad Purivatra, direktor SFFa.

 

Počasno Srce Sarajeva za Atoma Egoyana (4) Počasno Srce Sarajeva za Atoma Egoyana (5)

 

- Bio sam na mnogo festivala, primio sam dosta počasti, ali ova je posebna zbog duha i historije ovog festivala. Ovo je festival koji je nastao kao izraz otpora, strasti za kulturom uprkos neizrecivoj trgediji, opresiji i nasilju protiv kulture i ljudskog duha. Kada sam prvi put čuo priču o rođenju ovog festivala kako su ljudi trčali preko ulice da pogledaju filmove prikazivane u podrumima usred te noćne more koje je Sarajevo bilo tada i sada nakon 20 godina mi smo tu i imamo priliku da vodimo sve ove nevjerovatne diskusije za mene je najveći pokretač i dar koji kinematografija može da da, Primio sam mnogo počasti, ali ovo je najznačajnija koju sam primio posebno kao Armenac i posebno u ovo vrijeme kada se obilježava 100 godina od genocida nad Armenskim narodom. Biti ovdje i čuti sve priče o otporu i festivalu je stvarno poseban osjećaj. Hala vam, poručio je reditelj Egoyan.

 

 

Počasno Srce Sarajeva za Atoma Egoyana (6) Počasno Srce Sarajeva za Atoma Egoyana (7)

 

Atom Egoyan rođen je u Kairu u Egiptu. Njegovi roditelji, Armenci, preselili su se u kanadsku pokrajinu British Columbia kada je on imao tri godine. Nakon završene srednje škole, preselio se u Toronto radi studija. Iako je studirao diplomatiju, Egoyan je snimio jedan kratki film još kao brucoš, zahvaljujući financijskoj podršci odbora kompanije Hart House Film. Nakon ovoh iskustva zainteresovao se za film te je tokom ostatka studija nastavio da snima filmove, uključujuci OPEN HOUSE (1982.), koji je bio finansiran od strane Vijeća umjetnosti pokrajine Ontario. akon što je diplomirao 1982. godine u području međunarodnih odnosa, Egoyanov proboj na scenu je uslijedio kada je Kanadska emiterska korporacija odlučila da emituje OPEN HOUSE, obezbjeđujući mladom reditelju na ovaj način pažnju i priznanje na državnom nivou. Njegov prvi dugometražni igrani film NEXT TO KIN, za koji je napisao scenario, uradio montažu, producirao ga te režirao, finansiran je od strane Vijeća umjetnosti Ontarija kao i Kanadskog vijeća. Međutim, međunarodno priznanje privukao je tek 1989. godine, kada je njegov film SPEAKING PARTS prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu. Pet godina kasnije vraća se u Cannes sa filmom EXOTICA, u kojem glavnu ulogu tumači Bruce Greenwood, koji je osvojio Međunarodnu nagradu kritike. jegov sljedeći dugometražni igrani film, THE SWEET HEREAFTER, u kojem glavnu ulogu tumači Ian Holm, prikazan je u kinima širom svijeta te je postao njegov najveći uspjeh na kino blagajnama kao i kod kritičara. Film je 1997. osvojio Specijalnu nagradu žirija u Cannesu, te je Egoyanu osigurao i nominacije za nagradu Oscar u kategorijama za najboljeg reditelja i za najbolji scenarij. Njegov sljedeći film, FELICIA’S JOURNEY, osvojio je nominaciju za Zlatnu palmu u Cannesu 1999. Njegov uspješni filmski uradak ARARAT osvojio je nekoliko nagrada, uključujući Nagradu Udruženja kanadskih pisaca. Egoyan je odlikovan kao Časnik Kanadskog reda 1999. godine.

 

Počasno Srce Sarajeva za Atoma Egoyana (8) Počasno Srce Sarajeva za Atoma Egoyana (9) Počasno Srce Sarajeva za Atoma Egoyana (10)

 

foto_Vladan Gavrić

tekst_Emina Saletović / FBL
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team