Restoran 4 SOBE GOSPOĐE SAFIJE ugostio restoran PHILIPPE DINE&WINE

[ssba]
April 10th, 2015

Neosporna je činjenica da tradicija naših prostora počiva na gostoprimstvu, prijateljstvu i, naravno dobroj hrani. Upravo stoga je, početkom ove godine, restoran 4 sobe gospođe Safije pokrenuo neobičan i zanimljiv projekt svojevrsnih gostujućih restorana.

 

- U gradovima u koje putujemo uvijek postoji onaj jedan restoran koji je prvi na listi za posjetu. Zato što volimo njegovu atmosferu, uživamo u hrani koju pripremaju – neizostavno ćemo ga posjetiti kada smo u prilici otputovati. No, zašto bismo uvijek čekali putovanje? Upravo na ovoj ideji se temelji cijela priča o gostujućim restoranima: uživanje u hrani omiljenog restorana iz drugog grada, ali kod kuće, rekla je o projektu Dalila Sinanović, vlasnica restorana 4 sobe gospođe Safije.

 

4 sobe gospodje Safije (2)

 

4 sobe gospođe Safije je u martu posjetio jedan od najuglednijih banjalučkih restorana, najčešće na vrhu liste posjetitelja Banja Luke – Philippe dine&wine. A da je ovaj sarajevski restoran omiljena destinacija Banjalučana i Banjalučanki vidjelo se po tome što su sva mjesta na ovoj Slow Food večeri, koju je pripravio vrsni šef iz 4 sobe gospođe Safije Emir Parovac, bila rezervisana 4 dana unaprijed. Uzvratna Philippeova posjeta gospođi Safiji i njenim prijateljima se održala, s jednakim uspjehom, 9. aprila u Sarajevu. Šest slijedova izvrsnih jela je spremio šef Philippe dine&wine, a gosti večeri su, uz gastronomske delicije, uživali u vinima vinarije Vukoje.

 

4 sobe gospodje Safije (5)

 

- Baštinimo iste, univerzalne vrijednosti, a to su topla dobrodošlica putnicima-namjernicima, ljubav prema dobroj hrani i lijepim druženjima. Volimo putovati, ali sa jednakom radošću dočekujemo goste u našoj kući. Tako smo i došli na ideju “gostujućih restorana” kada, na jedno večer, preselimo kompletnu kuhinju restorana kod dragih prijatelja i napravimo večeru za sve one koji, zajedno s nama, cijene bogatstvo tradicije koju smo, srećom, zadržali, rekla je Dalila Sinanović.

 

Planirano je da ovaj nesvakidašnji projekat zaživi u budućnosti, te da međusobna gostovanja i razmjena kulinarskih iskustava poznatih bh., ali svakako i regionalnih restorana, postanu uvriježena praksa.

 

4 sobe gospođe Safije u svom opusu sadrži restoran, vinski i koktel bar, lounge room, kao i ljetnu baštu. Prvi objekt ovakve vrste u Bosni i Hercegovini nudi nezaboravan ambijent, koji donosi priču o jednoj legendi iz vremena prelaznog doba Turskog Carstva u Austrougarsku.

 

Safijina kuća nastala je davne 1910. godine kao simbol ljubavi, ljepote i prkosa. Dizajneri su s posebnom pažnjom radili interijerski prostor i pri tome pazili na svaki milimetar prošlosti urezan u zidove soba gospođe Safije. Ugođaj četiri sobe, novom restauracijom ostao je netaknut, što je i bio krajnji cilj.

 

Svaka soba, iako pretvorena u namjenski stil, očuvala je svoju povijest. Arhitektonska konstrukcija u orijentalnom stilu, interijeri ukrašeni rezbarijama i opremljeni vrijednim predmetima čine jedinstveno etnografsko iskustvo.

 

4 sobe gospodje Safije (1) 4 sobe gospodje Safije (3) 4 sobe gospodje Safije (4)
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team