Samostalna izložba radova Thomasa Steyaerta u Umjetničkoj galeriji BiH

[ssba]
May 15th, 2019

U četvrtak, 16. maja, u 20:00 u Umjetničkoj galeriji BiH bit će upriličena izložba radova Thomasa Steyaerta, performans umjetnika i koreografa, a ovaj put se predstavlja kao slikar. Slike rađene u kombinovanoj tehnici rezultat su razigranog promišljanja o odnosima moći i političkim i ekonomskim sistemima. Iskrivljeni i stripovski likovi u Steyaertovim slikama često predstavljaju opsceno ponašanje egocentričnih kapitalističkih figura s minimalnim empatijskim razumijevanjem. Apstraktni radovi su se razvili iz čiste fascinacije teksturom, bojom i različitim grafičkim tehnikama. Izloženi radovi nastali su kroz samouko istraživanje uljane i akrilne boje i spreja na izolacijskim pločama.

 

O svom radu i istraživanju Steyaert je zapisao: Moje obrazovanje kao plesača i koreografa i višegodišnje scensko iskustvo širom svijeta, uključujući i brojne susrete s inspirativnim umjetnicima, pobudilo je znatiželju i zanimanje za upotrebu, stvaranje, estetiku i percepciju slike. Znatiželja je polako izrastala u čin crtanja i slikanja. Isprva se radilo o popunjavanju ‘praznog prostora’ između drugih projekata, ali za razliku od rada na sceni slikanje nije zahtijevalo konceptualni opis ili opravdanje prije ili tokom čina stvaranja. To je individualno izražavanje koje se javlja iz uzbudljivog dijaloga između stvaraoca i različitih materijala. Kako je vrijeme prolazilo, slikanje i crtanje su postali mnogo važniji i sada imam dnevnu praksu u svom životu. Materijali i površine se mijenjaju, ali fascinacija teksturom i bojom još raste. Stil varira od apstraktne figuracije i stripovskog do elaborativnijih i kompleksnijih apstraktnih radova.

 

Thomas Steyaert

 

Thomas Steyaert je umjetnik koji se bavi pokretom i vizualnim umjetnostima. Radio je na nekoliko projekata s Ultima Vez/Wimom Vandekeybusom i Koninklijke Vlaamse Schouwburg (Flamansko kraljevsko pozorište) pod umjetničkim vodstvom Jana Goossensa. U Bosni i Hercegovini često sarađuje sa Selmom Spahić, Nerminom Hamzagićem, Harisom Pašovićem i Lajlom Kaikčijom. Zajedno s Raulom Maia, jednim od svojih bliskih saradnika, razvija projekat koji istražuje umjetničku praksu i višestruki izlazni potencijal sistema ne-predstavljačke fizičke komunikacije među izvođačima. U istom kontekstu istražuje vlastiti individualni pristup i stvara nekoliko radova u Evropi i van nje. Nedavno je osnovao kolektiv umjetnika iz Sarajeva ‘Moving Island’ koji se fokusira na društveno angažovane umjetničke projekte. Thomas također podučava, slika i bavi se muzikom.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team