Sara Renar: Da bi se napredovalo u bilo kojoj disciplini formula je jednostavna – rad x vrijeme

[ssba]
February 28th, 2016

Sara Renar, kantautorica iz Zagreba, premijerno će nastupiti u Sarajevu 12. marta u novootvorenom La Kultur centru (prostor bivšeg Haga poznatijem po eventima Mucha Lucha).

 

Sara Renar, magistrirana inženjerka arhitekture i i urbanizma po struci, a muzičarka po pozivu, dugi niz godina bavi se muzikom, a svojim jedinstvenim live nastupom očarala je publiku širom regije i na sebe skrenula pažnju kao jedna od nadolazećih zvijezda alternativne regionalne scene. Iza sebe ima jedan album Djeca i EP Jesen, te je prošlogodišnja dobitnica prestižne diskografske nagrade Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Pjesma Jesen domaćoj publici je predstavljena audio i video remixom sarajevskog producenta Hibrida.

 

 

 

Tvoj LIVE nastup je privukao pažnju mnogih zbog toga što je poseban i predstavlja nešto novo na ovim prostorima. Kako si došla na ideju da koristiš looper i da li je bilo teško ukomponovati sve to u live nastup?

- Početna ideja mi je došla zapravo da doskočim činjenici da nemam druge ženske vokale u bendu osim vlastitog. Bila sam dovoljni luđak da kupim novi komad opreme samo radi uvodnog i završnog dvoglasja na pjesmi Jesen. A onda sam otkrila koje sve mogućnosti taj alat pruža pa je vrlo brzo nastala i ta pjesma u a cappella verziji, a potom i ostale pjesme.

 

 

Prošlogodišnja si dobitnica nagrade Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Koliko ti je značilo to prestižno priznanje i koliko je promjenilo stvari u tvojoj karijeri?

- Sad dok ti odgovaram shvaćam da je to bilo prije tačno godinu, a čini se kao puno više. Još sam radila u firmi kada sam saznala za nominacije za Porin (album alternativne muzičke godine i ženska vokalna izvedba). U to vrijeme sam dakle konstantno balansirala uredski posao i muziku, putovanja i probe – i bila sam stalno mrtva umorna. U šali sam si rekla da dajem otkaz i idem se baviti samo muzikom ako išta osvojim, misleći naravno da pored zvučnijih nominiranih imena nemam šanse. A onda sam nagradu dobila, donijela tortu i šampanjac na posao i najavila svoj skori odlazak.

 

 

Izašao je novi spot za pjesmu Notturno, koja je obrada pjesme Tina Ujevića? Da li si zadovoljna reakcijama?

- Spot je friško vani i već je skupio nekoliko hiljada pregleda, što je dosta dobar pokazatelj. Ja sam baš jako zadovoljna kako je sve ispalo. Kroz godine sam skupila divnu ekipu saradnika i lijepo je kada se vidi rezutlat truda i rada.

 

YouTube Preview Image

 

 

Koji je po tebi ključ za “uspjeh” u muzici danas? U smislu da neko može da izgradi prepoznatljivo “ime” radeći ono što voli, a u isto vrijeme da može finansijski živiti od toga?

- Da bi se napredovalo u bilo kojoj disciplini, formula je jednostavna: rad puta vrijeme. Ali svaka priča je individualna. Ja sam imala u nekim stvarima sreće, odrasla sam bez većih financijskih poteškoća, imam veliku potporu porodice, ali s druge strane stvarno sam zadnjih nekoliko godina stalno u petoj brzini. Najvažnija je iskrenost, malo nekog ludila i puno rada.

 

 

Kako živjeti kao kantautor od muzike? Samo nastupi ili postoje i druge mogućnosti?

- Kombinacija nastupa, autorskih prava i komercijalnih evenata. Treba znati naravno i balansirati s energijom inače čovjek vrlo lako pregori. Ima razdoblja viskokog intenziteta događanja i niskog, živiš kontra nekog uobičajenog ritma radnih i neradnih dana. Ponedjeljak ujutro je moj vikend. Volim to.

 

 

Šta je najbolje za nove muzičare po tvom mišljenju – album / EP / single?

- Opet mislim da je svatko nalazi svoj put. Logično je da se bez obzira na dematerijalizaciju medija (iz “opipljive” ploče i CD-a u nešto što se nalazi na hard disku) ne treba držati više neke zadane minutaže i s te strane je sasvim legitimno i da je svaki singl druga priča. Međutim i dalje se prolazeći određene životne i stvaralačke faze, javlja potreba zaokružiti cjelinu. Konkretno kod mene najbolje funkcionira forma EP-a/mini albuma. Prisiljen si gotovo sve sam raditi – osim pisanja i snimanja pjesama usmjeravam aranžman kako studijski tako i na probama za žive svirke, učestvujem u produkciji, dizajnu i medijskom dijelu priče. Sjajni su ljjudi s kojima radim ali nikome osim sebi nisam jedini projekt. Vrlo lako se rasprši pažnja pa se radije fokusiram na manje pjesama, ali da su izvedene kako treba.

 

Sar

 

U Sarajevu ćeš nastupiti 12.3, to je prvi put da si ovdje, kakva su očekivanja?

- Svirati i pjevati najbolje što mogu i znam, a ostalo je na publici. Veselim se jako, nisam dugo bila u Sarajevu ni turistički.

 

 

Ovo je prvo “izranjanje” serije koncerata i projekta Podmornica. Vjerovatno si upoznata o čemu se radi, kako ti se to čini i da li jedna takva stvar može pomoći podizanju skromne alternativne muzičke scene u Sarajevu i BiH?

- Apsolutno pozdravljam i podržavam projekt! Mislim da su takve inicijative ključne za ekosistem scene. Ona ne postoji ako se nema gdje fizički manifestirati. Bez prostora nema koncerata, nema publike i nema bendova. A i mlađe generacije moraju negdje odrastati i formirati se.

 

 
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team