Sarajevo će ugostiti VII/Sedam/ – Festival slike – prvi festival fotografije i vizuelnog novinarstva

[ssba]
April 29th, 2019

Sarajevo će od 9. do 11. maja ugostiti VII/Sedam/-Festival slike – prvi festival fotografije i vizuelnog novinarstva. Organizator festivala je novoosnovana Akademija VII – projekt Fondacije VII i partner foto agencije VII. Organizator Festivala, Akademija VII će u maju 2019.godine otvoriti stalnu kancelariju u Sarajevu.

 

Festival slike predstavit će svjetski priznate fotografe iz foto agencije VII, njihov rad kao i ideje. Festival će uključivati razgovore s autorima, panel diskusije, radionice o medijima i vizuelnom novinarstvu, izložbu, projekcije filmova, portfolio sesije jedan-na-jedan, kao i networking. Trodnevni Festival slike koji je prvenstveno događaj edukativnog karaktera će biti besplatan i otvoren za javnost.

 

Akademija VII, organizator Festivala slike u Sarajevu, novi je projekt Fondacije VII i partner foto agencije VII sa sjedištima u Perpignanu, Francuska, Chiang Maiu, Tajland i Sarajevu, BiH. Misija ovog projekta koji će usko sarađivati s lokalnim kulturnim institucijama je stvaranje obrazovne platforme za vizuelno novinarstvo, fotografiju i održivu poslovnu praksu za mlade i talentirane žene i muškarce iz cijelog svijeta. Sarajevo i BiH su sastavni dio ovog projekta.

 

Gary Knight, osnivač Akademije VII je sretan što može najaviti njihovo prisustvo u regionu i dodaje: Sarajevo, Bosna i Hercegovina i region Balkana su duboko urezani u kulturu VII. Foto agenciju VII su osnovali fotografi koji su pokrivali rat u BiH od 1992 do 1995 godine kao i bivšoj Jugoslaviji. Ovdje smo stekli prijatelje, ostvarili duboke veze s ljudima u regionu i oduševljeni smo što se ponovo vraćamo u BIH i što ćemo ovdje uspostaviti stalno prisustvo. Želimo da pomognemo u rješavanju nekih gorućih pitanja koja su još uvijek prisutna i nakon 25 godina.

 

Neki od tih fotografa su Ron Haviv, Gary Knight, Christopher Morris, Joachim Ladefoged, rano preminula Alexandra Boulat. Paul Lowe, koji sada radi i živi u Sarajevu. Bosanskohercegovački fotograf Zijah Gafić iz Sarajeva, koji je bio dijete tokom rata, također je član VII, kao i Sara Terry, osnivačica projekta Aftermath/Nakon svega. I ZIjah i Sara se intenzivno bave postkonfliktnom Bosnom i Hercegovinom.

 

Tokom trajanja Festivala slike, osim panel diskusija, izložbe i filmskih projekcija, održat će se i dvije radionice koje će voditi fotoreporteri iz foto agencije VII. Jedna je No Man’s Land, ženska radionica koju vode Linda Bournane Engelberth, Sara Terry i Nichole Sobecki, a druga After the Image, koju vode Daniel Schwartz i Philip Blenkinsop, namijenjena onima koji žele razvijati ideje i koncepte za izradu knjiga i/ili izložbi u galerijskim prostorima ili prostorima kulture.

 

Na Festivalu slike publika će moći prisustvovati prezentacijama mnogih fotografa iz agencije VII. Oni će predstaviti raznovrsne poglede o pričama koje su radili i uključiće se u razgovor s publikom. Susrete s fotografima moderirat će njihove kolege fotografi koji se bave istraživanjem aspekata njihovog rada.

 

Publika će također imati priliku da učestvuje na raznim panel diskusijama i imat će priliku da sluša, pita, kao i da razgovara s fotografima, novinarima i misliocima iz cijelog svijeta koji se bave aktuelnim idejama u medijima i fotografiji poput recimo uloge žena u medijima u regionu i uloge novinarstva u postkonfliktnom društvu.

 

Učesnici Festivala se mogu prijaviti na portfolio sesiju jedan-na-jedan sa fotografima iz foto agencije VII.

 

U toku Festivala slike bit će otvorena i izložba Her Take: (Re) thinking Masculinity/Njen način: Ponovna razmišljanja o muškosti 9.maja u 18h ALU- izložba sedam ženskih fotografkinja iz agencije VII. Izložba koja je napravljena uz podršku agencije je odraz njihove predanosti u pomicanju inkluzivnih razgovora o spolu, moći i predstavljanju.

 

Proslavimo vizuelne medije i grad Sarajevo!

 

foto_Zijah Gafić
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team