SARAJEVO COLLEZIONE PER L’AQUILA: Izložba sarajevskih umjetnika u Italiji

[ssba]
April 18th, 2017

U četvrtak 20.aprila u Eksperimentalnom muzeju Savremene umjetnostiMuseo Sperimentale d’Arte Contemporanea (MU.SP.AC.) u italijanskom gradu L’Aquila, bit će upriličena svečana ceremonija darivanja umjetničke kolekcije SARAJEVO COLLEZIONE PER L’AQUILA, te otvorenje izložbene postavke radova umjetnika iz kolekcije. Ceremoniji će prisustvovati sarajevski umjetnik Andrej Đerković, pod čijim je komisarijatom sabrana ova izuzetna i simbolična kolekcija, te predstavnici gradskih vlasti i istaknuti kulturni djelatnici grada L’Aquila. Kolekciju će zvanično primiti Enrico Sconci, direktor Muzeja i profesor na Accademia Belle Arti di L’Aquila, zajedno sa Martinom Sconci, umjetničkom direktoricom i kustosicom Muzeja. Ceremonija i kolektivna postavka sarajevskih umjetnika organizovani su u sklopu kulturološkog projekta I Terremoti dell’Arte i pod zvaničnim pokroviteljstvom Odjela za društvenu i kulturnu politiku Poglavarstva Grada L’Aquila i Accademia Belle Arti di L’Aquila.

 

Aquila

 

SARAJEVO COLLEZIONE PER L’AQUILA je jedinstvena zbirka radova međunarodno priznatih sarajevskih umjetnika, dragih prijatelja koji su milosrdno odgovorili na moj poziv u kreiranju ove zbirke. Dvadeset i pet godina nakon početka opsade, Sarajevo još uvijek nije dovoljno svjesno veličine njegove stvarnosti i zbog tog zajedničkog dana 6. aprila, NAŠEG DANA, dana obljetnice početka opsade Sarajeva, kao i dana obljetnice potresa u italijanskoj regiji Abruzzo, moja želja je bila, kao stanovnika Italije i Sarajeva, “zadržati” ovu stvarnost, koju nismo mogli sačuvati.

 

Narod Italije je umnogome pomagao Sarajevo za vrijeme opsade, tako da je ova zbirka jedan ponizni znak zahvalnosti i suosjećanje prema ljudima koji su bili uz nas, kad nam je to bilo potrebno. Kolekcija je posvećena obnovljenom Eksperimentalnom muzeju Savremene umjetnosti u italijanskom gradu L’Aquila, koji je teško oštećen u potresu 6.aprila 2009.

 

- Ovdje imamo generacijski raspon koji savršeno predstavlja zrcalo sarajevske savremene umjetničke scene i njene likovne raznolikosti. Po abecednom redu, zbirka počinje sa najstarijim autorom Aleksandrom Sašom Bukvićem, članom grupe Zvono, koja se može klasificirati kao utemeljitelj suvremene likovne scene o kojoj govorimo, i završava sa najmlađom autoricom Nardinom Zubanović, čiji rad Pazi Muzej! (posvećen tada zatvorenom Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine), vizualno i konceptualno pokriva zadatak ovog veoma osobnog i direktnog projekta za jedan drugi muzej, “muzej koji je nastao iz ruševina”, Museo Sperimentale d’Arte Contemporanea (MU.SP.AC.) u L’Aquili. Gledajući da je zbirka rezultat želje da pokaže zahvalnost poradi velikodušne pomoći italijanskog naroda opsjednutom gradu, kolekcija je gotovo u potpunosti sastavljena isključivo od djela umjetnika koji su preživjeli opsadu, kaže Andrej Đerković.

 

Autori i autorica iz zbirke su dobitnici mnogih važnih domaćih i međunarodnih priznanja, i iza sebe imaju mnoštvo samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Selektirani autori su često izlagali zajedno na mnogim reprezentativnim međunarodnim izložbama, te je njihova kreativnost dobrim dijelom označila sarajevsku i međunarodnu kulturnu scenu u posljednjih trideset godina. Ovo će biti ujedno i prvi put, da se radovi bosanskohercegovačkih umjetnika u ovakvom opusu nalaze u stalnoj kolekciji neke muzejske ustanove van granica naše zemlje.

 

Nardina Zubanović / Pazi Muzej! (2015)

Nardina Zubanović / Pazi Muzej! (2015)

 

Eksperimentalni Muzej Savremene umjetnosti u L’Aquili, ustanovljen je kroz kulturnu udrugu Quarto di Santa Giusta, te kroz muzejsku strukturu 1993.godine. Muzej je nekoliko puta mijenjao svoju adresu, da bi se konačno udomio u Palazzo Baroncelli Cappa do tragičnog zemljotresa 2009.godine. U stalnoj kolekciji muzeja nalaze se radovi najvećih imena italijanske i svjetske scene suvremene umjetnosti među kojima su Joseph Beuys, Christo, Victor Vasarely, Michelangelo Pistoletto, Giuseppe Gallo, Jannis Kounellis, Fabio Mauri, Mario Merz, Gino Sabatini Odoardi, Giulio Paolini, Roberto Pietrosanti, Oliviero Rainaldi, Ettore Spalletti, Giuseppe Stampone, Gilberto Zorio i mnogi drugi.

 

ASIM ĐELILOVIĆ Astro Cuba (2000)

Asim Đelilović / Astro Cuba (2000)

NEBOJŠA ŠERIĆ SHOBA, The Self-portrait (2015)

Nebojša Šerić Shoba / The Self-portrait (2015)

KURT+PLASTO Neurosis (2005)

KURT+PLASTO / Neurosis (2005)

MILOMIR KOVAČEVIĆ STRAŠNI Pazi snajper! (1992)

Milomir Kovačević Strašni / Pazi snajper! (1992)

 

naslovna fotografija_DEJAN VEKIĆ Ground Control 2 (2010)
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team