Sarajevska premijera predstave DA LI BI HTELA DA SE JOŠ PONEKAD NAĐEMO? 11. juna u SARTR-u

[ssba]
June 3rd, 2019

Premijerno izvođenje u Sarajevu pozorišne predstave Da li bi htela da se još ponekad nađemo autora Ane Isaković i Ramiza Huremagića, u režiji Ninoslava Šćepanovića i u produkciji Reflektor teatra iz Beograda i Centra Samouprava iz Sarajeva, zakazano je za 11. juni od 20.00 sati u Sarajevskom Ratnom Teatru SARTR. Prva repriza je 12. juna. Izvođači su Aleksandra Veljković, Gordana Đokić, Mirjana Jelić, Dragan Stokić, Đorđe Živadinović Grgur, Igor Filipović, Nikola Živanović

 

Osnovni razlog za pisanje dramskog teksta, a zatim i njegovo postavljanje, potreba je da se osvijesti lično iskustvo silovanja, te lična borba za prikaz devijacija u strukturama institucija moći s kojima se susretne žrtva seksualnog nasilja. Tačnije, unutar pravosudnog sistema uspostavljenog na dehumanizovanim tehnološkim principima proizvodne trake. I to sve u vrijeme u kome Sistem svakodnevno, sistematski i planski siluje većinu svojih podanika, a naročito podanica, onemogućavajući jednakost polova, potreban nivo lične i kolektivne sigurnosti, društveni i ekonomski napredak, te humano životno okruženje dostojno čovjeka.

 

Autori teksta su bili neposredni akteri ovakvog ponašanja – jedno kao žrtva silovanja, a drugo kao neposredni akter unutar pravosudnog sistema čiji je posao bio otkrivanje i procesuiranje izvršilaca krivičnih dela silovanja, seksualnog nasilja, trgovine ljudima u svrhu seksualne eksploatacije i ostalih teških djela.

 

Dramski tekst u poeziji Da li bi htela da se još ponekad nađemo je u postpost dramskoj formi sa elementima verbatim drame prati glavnog aktera, anti-žrtvu silovanja Anu Isaković – gdje je i sama kategorija žrtve produkt struktura moći. Glavna junakinja se nosi sa omniprisutnim žigom krivca, umjesto žrtve, u izrazito patrijarhalnom i militaristički nastrojenom društvu, gde je žrtva stigmatizovana, a odnos žrtva – krivac postavljen inverzno i sablažnjavajuće.

 

Cilj predstave je ukazati na težak položaj žena koje su preživjele seksualno nasilje, te aktualizirati činjenicu da su suočene sa neadekvatnim tretmanom od strane pravosudnog sistema i društva u cjelini. Ovim se projektom nastoji i uticati na stepen diskriminacije i stigmatizacije kojima su žrtve izložene od strane porodice, društva i sistema.

 

Također, predstavom se nastoji pokazati i prikazati ta druga strana Sistema, gde se, kao, dolazi do pravde i gdje, kao, vlada pravo i pravičnost. Bojimo se da to baš uvijek i nije tako, što iznosimo i kroz svjedočenja u drami na temelju vlastitih iskustava.

 

Projekt za cilj ima i to da dopre i do aktera u pravosudnom sistemu, te da pokuša uticati na stereotipe i pogrešne prakse koje su, itekako, prisutne i rasprostranjene u njihovom radu sa namjerom da se to mijenja u smislu humanijeg i kvalitetnijeg odnosa prema ženama žrtvama u sudskim postupcima.

 

Projekt podržali: Ženski fond Rekonstrukcija, GO Stari grad, AKUD „Branko Krsmanović“, Njegova svetost ZenZen, Granoff Sarajevo, Narodno pozorište u Beogradu.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team