Scena MESS uskoro dobiva svoj prostor u Sarajevu

[ssba]
October 9th, 2016

Internacionalni teatarski festival MESS, Ministarstvo kulture i sporta KS i Ministarstvo kulture i turizma Apulia regiona iz Italije, u finalnoj su fazi dogovora za pokretanje novog prostora i nove teatarske scene u Sarajevu, Scene MESS. Na ovaj način, Sarajevo će u narednom periodu dobiti novi teatarski prostor nakon 25 godina, a za cilj će imati okupljanje najboljih umjetnika i umjetnica iz regiona.

 

- Ovo je jedna veoma važna ideja jer želimo raditi na promovisanju balkanskog interkulturalnog dijaloga. Mi smo region koji ima mnogo toga da ponudi Evropi i nadamo se da ćemo putem teatra koji je prostor dijaloga ostvariti komunikaciju sa Evropom, rekao je izvršni producent Festivala MESS i rukovodilac Scene MESS, Dino Mustafić, te se zahvalio festivalskom selektoru, Giorgiu Ursiniju Uršiću, koji je bio prvi kontakt između MESS-a i talijanskog ministarstva.

 

Ministrica kulture i turizma Apulia regiona, Loredana Capone, istakla je da je ulaganje u kulturu uvijek put ka uspjehu.

 

- Ovo društvo i ovaj grad mnogo cijenimo zbog snage koju ima i zbog onoga što je dalo za kulturu. Ganula nas je činjenica da se pod opsadom ovdje oformilo jedno pozorište. U narednom periodu planiramo raditi na jednom ljudskom, društvenom i ekonomskom projektu koji ima za cilj kreiranje zajedničkih predstava i koprodukcija, navela je Capone.

 

- MESS je prvi regionalni pokretač teatra. Da bi mogao zadržati taj status on mora konstantno ulagati i napredovati. Zbog toga je ova ideja oko pokretanja novog prostora i nove scene kapitalna. Sretni smo što mi i naši gosti iz Apulie imamo ista strateška opredjeljenja i to će nam sigurno olakšati saradnju u budućnosti, naveo je ministar kulture i sporta KS, Mirvad Kurić te dodao da su ovom prilikom pokrenute priče i o drugim projektima koji bi se mogli realizirati u narednom periodu.

 

najava-otvaranja-scene-mess-1

 

Saradnja Festivala MESS i Ministarstva kulture i turizma Apulia regiona bit će dio Jadransko-jonske inicijative.

 

- Potpisali smo ugovor 11. septembra sa dvanaest teatarskih kuća koje su ušle u našu inicijativu, među kojima je i MESS. Tih 12 teatarskih kuća odlučili su u centar svog projekta staviti balkanski teatar, a za najviše mjesec dana sastat ćemo se ponovo u Apuli kako bismo odredili okvire projekta. Želimo pojačati saradnju teatara u ovoj regiji i ovo je vjerujem samo početak jednog dugog i vjerujem uspješnog puta, rekao je direktor odjela za turizam, ekonomiju, kulturu i promociju kulturne baštine Apulia regije, Aldo Patruno.

 

Kao prvi konkretan projekat ove saradnje najavljena je predstava koja će uključiti balkanske i italijanske umjetnike i umjetnice, a premijerno će biti izvedena na sljedećem MESS-u.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team