Sedmica kineskog filma u kinu Meeting Point

[ssba]
September 18th, 2019

Sedmica kineskog filma bit će upriličena u Sarajevu od 25. do 29. 9. 2019. godine, a povod je obilježavanje 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine. Sedmicu filma organiziraju Kineski filmski arhiv i istraživački centar za filmsku umjetnost, Ambasada Narodne Republike Kine u BiH i Centar za promociju i razvoj inicijative Pojas i put. Projekcije će biti upriličene u kinu Meeting Point svaki dan sa početkom u 20:00 sati.

 

Sedmica kineskog filma bit će otvorena u srijedu, 25. septembra u 20 sati projekcijom filma Operacija Mekong (Dante Lam, 123 min, 2016.). Nakon toga uslijedit će filmovi: Tajna Kine (Wang Jixing, 109 min, 2019.) u četvrtak, 26. septembra; u petak, 27. septembra Majstori u Zabranjenom gradu (Xiao Han, 86 min, 2016.); u subotu, 28. septembra bit će prikazan film Bijela zmija (Amp Wong, Zhao Ji, 98 min, 2019.), a Sedmica kineskog filma u kinu Meeting Point završava u nedjelju, 29. septembra projekcijom filma Himalaji: Ljestve do raja (Xiao Han, Liang Junjian, 88 min, 2015.).

 

Ulaz na projekcije je slobodan, a filmovi su titlovani na BHS i engleski jezik. Uz animirani film “Bijela zmija”, čija će projekcija biti upriličena 28. 9. 2019., bit će osigurane besplatne kokice i piće za djecu.

 

 

Raspored projekcija:

 

Srijeda, 25.9. u 20 sati

Operacija Mekong / 湄公河行动 / Operation Mekong

Dante Lam, 123 min, 2016.

Petog oktobra 2011, na rijeci MeKong došlo je do krvave pucnjave. Osim što je u pucnjavi živote izgubilo 13 kineskih mornara, ona je, bezrazložno, uzrokovala negativno javno mišljenje o Kini, a Kineze se optužilo da su se bavili transportom narkotika. Suočena sa tom situacijom, kineska vlada odlučila je poslati elitni tim policajaca za borbu protiv narkotika, predvođen Gao Gangom, u Zlatni trougao kako bi detaljno istražili ubistvo mornara, uhapsili stvarne ubice i švercere narkoticima, te skinuli mrlju sa imena nevino optuženih.

 

 

Četvrtak, 26.9. u 20 sati

Tajna Kine / 红星照耀中国 / The Secret of China

Wang Jixing, 109 min, 2019.

Prije osamdeset i tri godine, vođen snažnim osjećajem radoznalosti i sa zadatkom, jedan američki novinar hrabro je probio informacionu blokadu Kuomintanga. Svjedočio je čudesnoj vladavini kineskih partijskih vođa poput Mao Zedonga, Zhou Enlaia, Peng Dehuaia i Xu Haidonga, a kasnije je otkrio tajnu Crvene Kine čitavom svijetu.

 

 

Petak, 27.09. u 20 sati

Majstori u Zabranjenom gradu / 我在故宫修文物 / Masters in Forbidden City

Xiao Han, 86 min, 2016.

Dokumentarni film Majstori u Zabranjenom gradu kontinuirano je sniman četiri mjeseca, a snimanju je prethodilo pet godina istraživanja. Film iz novog ugla posmatra staru Carsku palaču i otkriva tajne kineskih tehnika restauracije koje su se primjenjivale u stara vremena. Osim što detaljno istražuje istorijat kineske restauracije antikviteta, film “Majstori u Zabranjenom gradu” također pruža uvid u unutrašnji svijet i svakodnevni život majstora restauracije.

 

 

Subota, 28.9. u 20 sati

Bijela zmija / 白蛇:缘起 / White Snake

Amp Wong, Zhao Ji, 98 min, 2019.

Kraj vladavine dinastije Tang. Zemlja je u haosu. Jednog dana, mladić Xuan, iz sela lovaca na zmije, kraj vodopada pronalazi misterioznu djevojku. Blanca je izgubila pamćenje. Xuan i Blanca pokušavaju utvrditi njen identitet. Zajedno se suočavaju sa velikom opasnošću i zaljubljuju se. Uspijevaju otkriti ko je ona zapravo, ali im prijeti katastrofa…

 

 

Nedjelja, 29.9. u 20 sati

Himalaji: Ljestve do raja / 喜马拉雅天梯 / Himalaya: Ladder to Paradise

Xiao Han, Liang Junjian, 88 min, 2015.

Sniman tokom jedne godine, ovo je prvi film koji u 4K rezoluciji od početka do kraja dokumentuje osvajanje Mount Everesta. Film prati tibetanske studente i njihove porodice, planinu, manastir u kojem se studenti obučavaju i razne sile koje se moraju ujediniti da bi se postigao cilj veći od samog osvajanja vrha planine. Tokom produkcije ovog izuzetnog epskog filma uvedene su brojne novine u uobičajeni način snimanja filmova dokumentarnog stila.

 
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team