SFF 21: Tribute to… BRILLANTE MENDOZA

[ssba]
July 20th, 2015

Sarajevo Film Festival ove godine ima čast da u programu Posvećeno predstavi ostvarenja jednog od najoriginalnijih i najplodnijih savremenih filmskih autora, filipinskog reditelja Brillante Mendozu koji će nam se pridružiti u Sarajevu.

 

Brillante Mendoza je rođen 1960. U mladosti je izgradio uspješnu karijeru u reklamnoj industriji kao scenograf. Filmom se počeo baviti relativno kasno – svoj prvi igrani film režirao je u 45. godini. Mendoza je od početka filmske karijere bio izuzetno produktivan, režiravši 16 filmova u deset godina. Njegovi filmovi ne samo da predstavljaju dašak svježeg vjetra u umjetnosti koja je u stalnoj potrazi za novim, jedinstvenim izrazom, već su prepoznati kao ključni dio filmske zaostavštine našeg doba. Brillante Mendoza ne bježi od teških tema. U svojim se filmovima bavio pitanjima incesta, bigamije, kriminala i prostitucije. Njegova najveća vještina je umjeće portretiranja životnih muka Filipinaca na autentičan i originalan način, pri čemu uspješno izbjegava da upadne u zamku banalnosti. U potpunosti koristeći sve prednosti moderne kinematografije, on svoje filmove ispunjava senzualnošću koja gledaoce kao da prenosi u neku drugu, pa ipak opipljivu realnost.

 

Mendozina međunarodna karijera je započela izlaskom njegovog prvog igranog filma MASAHISTA 2005., koji je nagrađen Zlatnim leopardom na Filmskom festivalu u Lokarnu. Sa narednim filmovima, SUMMER HEAT (2006) i MANORO (2006) je osvojio nagrade na filmskim festivalima u Rimu i Torinu.

 

 

YouTube Preview Image

 

Njegov film FOSTER CHILD je predstavljen u programu Directors’ Fortnight Filmskog festivala u Cannesu 2007., dok su filmovi SERVICE (2008) i THE EXECUTION OF P (2009) prikazani u zvaničnom takmičarskom programu u Cannesu, gdje je za THE EXECUTION OF P nagrađen za režiju. Njegova dva filma prikazana su i na Filmskom festivalu u Berlinu, i to SLINGSHOT (2007), koji je prikazan u programu Forum i CAPTIVE, koji je 2012. uvršten u glavni takmičarski program. Njegov film THY WOMB se iste godine natjecao za nagradu Zlatni lav na 69. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. Mendozin posljednji film TAKLUB je nagrađen specijalnom nagradom ekumenskog žirija programa Un Certain Regard Filmskog festivala u Kanu.

 

Kroz nekoliko upečatljivih primjera iz Mendozinog opusa, filmovi na Sarajevo Film Festivalu će svjedočiti o političkim motivima koji nadahnjuju njegovo stvaralaštvo te prikazati koliko se njegov rad temelji na kombinovanju dokumentarnog i fikcije.
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team