SFF: Žiri Takmičarskog programa – kratki film 2019.

[ssba]
July 30th, 2019

Producentica Dominique Welinski, glumica Eva Röse i reditelj i scenarista Ognjen Glavonić članovi su žirija Takmičarskog programa – kratki film 25. Sarajevo Film Festivala. Oni će odlučiti o dobitniku Srca Sarajeva za najbolji kratki film, koji se kvalificira za razmatranje za nominaciju za nagrade Američke filmske akademije Oscar® u kategoriji Animirani kratki film i Igrani kratki film.

 

 

Dominique Welinski / producentica 

Nakon što se dvadeset godina bavila filmskom distribucijom, Dominique Welinski 2012. osniva produkcijsku kompaniju DW. Od tada radi kao selektorica i producentica The Factory koncepta programa Director’s Fortnight Filmskog festivala u Cannesu. Nakon Taipeia, Nordije, Chilea, Južne Afrike, Libana i Tunisa, The Factory koncept se 2019. širi i na Jugoistočnu Evropu. Welinski je, između ostalog, producirala ili ko-producirala film Sanjeewa Pushpakumara GOREĆE PTICE, kao i filmove OPROŠTAJNI STIHOVI reditelja Alireze Khatamija, PUT U MANDALAY reditelja Midija Z, RANA reditelja Johna Tengrovea, KUĆA MOJIH OČEVA rediteljice Sube Sivakumaran i URANJANJE reditelja Yone Rozenkiera. DW trenutno razvija filmske projekte u Sri Lanki, Bangladešu, Izraelu, Južnoj Africi, Keniji i Butanu…

 

 

Eva Röse / glumica, Švedska 

Eva Röse cijenjena je švedska glumica. Do sada je nastupila u preko pedeset dugometražnih filmova i televizijskih produkcija, kao i u više od dvadeset pozorišnih predstava u Kraljevskom dramskom pozorištu i Gradskom pozorištu u Stockholmu. Eva je 1998. magistrirala primjenjenu umjetnost na Kraljevskoj akademiji za dramske umjetnosti u Stockholmu, a prvi značajniji profesionalni uspjeh ostvarila je 1997. u ulozi Betty, glavne junakinje TV drame PLAVO CVIJEĆE POŽUDE reditelja Láurusa Oskarssona. Eva je 2006. osvojila nagradu Zvijezda u usponu koju dodjeljuje udruženje Evropska filmska promocija (EFP). Najpoznatija je po svojoj svestranosti i sposobnosti da igra u žanrovski različitim filmovima i u pozorištu. Među ulogama koje je ostvarila ističe se ona u igranom filmu KOPSS reditelja Josefa Faresa, te uloge strastvene heroine Love u filmu OLUJA rediteljskog dvojca Mårlind-Steine i Niske u TV seriji PRAVI LJUDI reditelja Haralda Hamrella. U skorije vrijeme, ostvarila je uloge u TV seriji ČAST, u kojoj igra jednu od glavnih uloga, te u dugometražnom igranom filmu UBICE S RAZGLEDNICA reditelja Danisa Tanovića. Trenutno ju se može gledati u igranom filmu KRAJ DANA reditelja Stefana Jarla i u TV serijama SEZONA CVJETANJA CVIJEĆA i SAVRŠENO ZDRAVLJE u kojima tumači glavne ženske uloge. Prošle godine proglašena je “Glasom godine” za neustrašivi aktivizam u okviru MeToo pokreta i u borbi za bolju budućnost ženskih filmskih radnica, specifično rediteljica i glumica.

 

 

Ognjen Glavonić / reditelj i scenarista, Srbija  

Ognjen Glavonić je filmski autor iz Pančeva u Srbiji. Njegovi filmovi prikazani su na brojnim filmskim festivalima, uključujući festivale u Cannesu, Berlinu, Torontu i Rotterdamu, te su osvojili više nagrada. Njegova autorska djela prikazana su i u Muzeju moderne umjetnosti MOMA, Muzeju pokretnih slika MOMI i Lincoln Centru u New Yorku, Pompidou centru u Parizu i Institutu za modernu umjetnost u Londonu. Glavonić je također direktor i suosnivač Pančevo Film Festivala. Filmografija: ŽIVAN PUJIĆ JIMMY / dokumentarni film (2009.), RITAM GITARA, PRATEĆI VOKAL / kratki igrani (2010.), OD PEPELA/ short fiction (2012.), ŽIVAN PRAVI PANK FESTIVAL/ dokumentarni (2014.), DUBINA DVA / dokumentarni (2016.), TERET/ igrani (2018.)
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team