Sinoć u Sarajevu otvorena izložba radova projekta ACTOPOLIS – UMJETNOST DJELOVANJA

[ssba]
June 9th, 2017

Izložba radova projekta ACTOPOLIS – Umjetnost djelovanja zvanično je otvorena sinoć u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u organizaciji Goethe-Instituta u Bosni i Hercegovini. Predstavljena na ukupno pedeset tabli i u sedam poglavlja, izložba obuhvata radove iz sedam gradova u kojima se projekat realizovao, a to su Ankara/Mardin, Atina, Bukurešt, Beograd, Oberhausen, Sarajevo i Zagreb. Izloženi radovi nude odgovore na pitanja kako se urbani prostor u vremenima njegovog ekonomskog iskorištavanja i privatizacije može izgraditi i održati kao zajednički prostor društva te koju ulogu igraju umjetnost, kultura, arhitektura, samoorganizirano djelovanje i aktivizam u tim procesima. Izložba će biti postavljena do 30. juna, a ulaz za sve građane i građanke je slobodan.

 

Danijela Dugandžić

Danijela Dugandžić

Pozdravljajući prisutne građane i goste, kustosica projekta ACTOPOLIS Sarajevo, Danijela Dugandžić, istakla je da su predstavljeni radovi iz sedam gradova rezultat trogodišnjeg rada arhitekata, umjetnika, dizajnera, aktivista i eksperata iz različitih oblasti.

 

- Javni prostor je posljednja linija odbrane i nešto o čemu trebamo mnogo promišljati i razgovarati, posebno u gradovima u kojima javni prostori nestaju nauštrb šoping centara i luksuznih stambenih zgrada. Ovim projektom kroz jednu interdisciplinarnu laboratoriju, pokušavamo djelovati i dati odgovore na koje načine se javni prostori mogu urediti kako bi bili prije svega u službi građana, rekla je Dugandžićeva te pozvala građane da do kraja juna posjete izložbu.

 

Charlotte Hermelink

Charlotte Hermelink

- Već nekoliko godina se na mnogim mjestima širom svijeta poduzimaju akcije građanki i građana koji ponovo žele osvojiti “izgubljeni“ javni prostor. Upravo to je bio jedan od razloga da Goethe-Instituti iz sedam država pokrenu ovaj projekat i ponosni smo što mladim i talentovanim ljudima pružamo priliku da iskažu svoju kreativnost te na taj način istražuju, razvijaju i oblikuju javni prostor sutrašnjice, navela je direktorica Goethe-Instituta u Bosni i Hercegovini, Charlotte Hermelink.

 

- Jako mi je drago što je Historijski muzej izabran za ovu izložbu i što ćemo do kraja mjeseca biti domaćini ovom zaista značajnom projektu. Muzej je javni prostor i mjesto gdje se ljudi sastaju, nalaze i druže i naša je obaveza da konstantno nudimo nove sadržaje koji će okupljati ljude i dati im povod za razgovor, naglasila je direktorica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, Elma Hašimbegović.

 

Izložbeni materijali iz više od 45 pojedinačnih projekata prikazaju bogat repertoar mogućnosti djelovanja s ciljem oblikovanja i mijenjanja gradova u kojima živimo. Slijedeći ideju projekta da poziva na djelovanje u gradu, svi građani i građanke koji posjete izložbu na poleđini centralnih izložbenih poglavlja Topic i Methods moći će ostaviti i svoje vlastite predodžbe, projektne ideje ili impulse za djelovanje.

 

Više informacija o projektu ACTOPOLIS – Umjetnost djelovanja dostupno je na oficijelnoj stranici.

 

Actopolis-Umjetnost djelovanja (1) Actopolis-Umjetnost djelovanja (3) Actopolis-Umjetnost djelovanja (4) Actopolis-Umjetnost djelovanja (5) Actopolis-Umjetnost djelovanja (6)foto_Jasmin Agović
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team