Sinoć zatvoren 11. Pravo Ljudski Film Festival

[ssba]
November 15th, 2016

Sinoć je u sarajevskom kinu Meeting Point zatvoren 11. Pravo Ljudski Film Festival. Nakon 6 festivalskih dana, 90 filmova, i bezbroja neočekivanih i nevjerovatnih trenutaka proglašen je pobjednički film takmičarskog programa extra muros. Nagradu za najboljeg/novog/autora/icu fantastičnim videom primila je portugalska autorica Claudia Varejao za svoj film Ama-san.

 

https://www.instagram.com/p/BM0unvthZd1/

 

Termin Ama-san odnosi se na žene mora, odnosno žene koje u Japanu već 2000 godina roneći na dah love bisere i morske plodove. Film, u riječima autorice u svom govoru na dodjeli nagrade, kroz sve je prvenstveno priča o vremenu – vremenu potrebnom da se napravi film, zaroni do dna oceana, nastane biser ili napravi bilo šta.

 

U izjavi žirija stoji da je Festivalski žiri glavnog programa sa velikim užitkom pregledao je sve žive, ekspresivne filmove savremenih autora programa extra muros.

 

- Kroz sve ove filmove, svaki sa svojim različitm stilom i senzibilitetom, naročito nas se dojmio način na koji nam je jedna autorica dozvolila da provedemo vrijeme sa posebnom zajednicom žena: kao udaljeni promatrači, opet se približavamo njihovom životu i radu, te intimnoj koreografiji njihovih tijela i pokreta – kroz posvećeni, pažljivu kameru i montažu autorice.

 

Extra muros nagradu ove godine Pravo Ljudski Film Festival dodjeljuje u formi umjetničkog djela Vlasništvo praznine BH autora Jusufa Hadžifejzovića. Nagrada se i na 11. izdanju dodjeljuje u saradnji sa galerijom Duplex 100m2.

 

11-pljff_day-6_vanja-cerimagic-08

 

Za najbolji film u programu za mlade Zumiraj dokumentarni film proglašen je Ja mogu da govorim bh. autora Mirze Skenderagića. Prema ocjeni žirija za mlade, film je na njih ostavio snažan emocionalni utisak, a režiser nas je uspjesno povezao sa temom filma i životom likova. Posebni spomen žiri je odlučio dati filmu Švedska teorija ljubavi autora Erika Gandinija zato što je pogodio svojom temom zapadnjačkog života i individualizma.

 

Pravo Ljudski Film Festival je događaj koji se nikada službeno ne otvara – a zatvara se samo da bi označio podjelu između svih elemenata koje jedno izdanje čine samoživim, osjetljivim mjestom za skupljanje i razmjenu. Festival se u 12. izdanju nastavlja sa novom postavkom, te neizbježno, novim filmovima spremnim za novu zimu i još jedan krug oko sunca. Jedna stvar je sigurna – u Sarajevu, Pravo Ljudski Film Festival je već preko jednu deceniju postao dom suvremenih autora i autorica, a sami ti suvremeni autori i autorice su oni koji ga čine, svake godine, neuporedivim iskustvom na filmskom platnu.

 

12. Pravo Ljudski Film Festival održava se od 8. do 13. novembra 2017. godine.

foto_Vanja Čerimagić
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team