Specijalna projekcija filma ‘Honeyland’ u kinu Meeting Point

[ssba]
December 9th, 2019

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini i Obala Art Centar organizuju specijalnu projekciju dokumentarnog filma Medena zemlja / Honeyland u utorak, 10. decembra u 20 sati u kinu Meeting Point u Sarajevu, uz besplatan ulaz za sve posjetitelje!

 

Film Medena zemlja / Honeyland (Sjeverna Makedonija, 2019, 85 min., BHS i ENG TTL) Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova osvojio je nagradu publike za najbolji dokumentarni film na ovogodišnjem 25. Sarajevo Film Festivalu. Nakon projekcije bit će održan Skype razgovor s rediteljicom Tamarom Kotevskom.

 

Honeyland SA_poster

 

Ovaj je film kandidat Sjeverne Makedonije za Oscara za najbolji strani film. Na nedavno održanoj dodjeli nagrada Međunarodne dokumentarističke asocijacije (International Documentary Association – IDA) osvojio je dva priznanja: nagradu za najbolju fotografiju i nagradu Pare Lorentz. Udruženje filmskih kritičara New Yorka, New York Film Critics Circle, film je proglasio najboljim dokumentarnim filmom za 2019.

 

Na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu film je osvojo tri nagrade: Grand prix žirija u međunarodnoj konkurenciji dokumentarnog filma, reditelji su dobili i specijalnu nagradu žirija za uticaj na promjene, dok su njihovi snimatelji Fejmi Daut i Samir Ljuma dobili specijalno priznanje za fotografiju. Film je osvojio nagrade za najbolji dokumentarni film i na festivalima u Valladollidu, Ateni, Mumbaiju, Montclaireu, Sao Paolu.

 

HONEYLAND_filmstill02

 

U filmu pratimo Hatidžu – koja ima oko pedeset godina, i koja u napuštenom makedonskom selu obilazi svoje kolonije pčela ugniježdene u stijenama. Umiruje pčele tajnim napjevom prije nego što bez rukavica i zaštitnog šešira nježno pomjeri njihova medena saća. Po povratku na svoje imanje, Hatidža se brine o košnicama koje je sama napravila i o svojoj nepokretnoj majci, a povremeno odlazi u grad kako bi prodala svoje proizvode. Jednoga dana, jedna nomadska porodica naseli se uz Hatidžin dom, a buka motora njihovih vozila, dreka njihovo sedmero djece i 150 goveda remeti spokoj Hatidžinog kraljevstva. Medutim, Hatidža ih prijateljski dočekuje i bez zadrške s njima dijeli svoje pčelarske savjete, naklonost i svoju specijalnu rakiju. Hussein, glava nomadske porodice, ipak donosi niz odluka koje bi zauvijek mogle uništiti Hatidžin način života…

 

Ulaz na projekciju u utorak, 10.12.2019. u 20 sati u kinu Meeting Point je slobodan. 

 
Najčitanije

Something is wrong.
Instagram token error.
Load MoreFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team