Summer Screen program 25. Sarajevo Film Festivala donosi vrhunske filmove o muzici i pop kulturi

[ssba]
July 31st, 2019

Summer Screen program 25. Sarajevo Film Festivala donosi vrhunske filmove bazirane na muzici i pop kulturi. Program donosi izbor od šest filmova o nekim od najznačajnijih i najvećih ikona regionalne i svjetske pop kulture.

 

 

A DOG CALLED MONEY / Irska, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2019, 90 min.

Režija_Seamus Murphy

Autorica i muzičarka PJ Harvey i nagrađivani fotograf Seamus Murphy odlučili su se na saradnju. Kako bi iz prve ruke upoznala zemlje o kojima je željela pisati, Harvey je pratila Murpheyja na putovanjima u zemlje iz kojih je izvještavao, pridruživši mu se na Kosovu, u Afganistanu i Washingtonu. Harvey je skupljala riječi, Murphey slike. Nakon što su se vratili kući, riječi je pretočila u pjesme, koje je snimila tokom jedinstvenog umjetničkog eksperimenta u Somerset Houseu u Londonu.

 

 

AMAZING GRACE / Sjedinjene Američke Države, 2018, 87 min.

Realizacija_Alan Elliott

Legendarna pjevačica i kćerka baptističkog pastora iz Detroita odrasla je uz gospel muziku. Nakon što je snimila niz hitova, u dvadeset i devetoj godini života vraća se vlastitim korijenima. Tokom dva dana, u Misionarskoj baptističkoj crkvi New Temple u Los Angelesu, u pratnji Društvenog hora Južne Kalifornije, Aretha je pjevala iz srca, dok je Sydney Pollack snimao njen nastup. Rezultirajuća ploča Amazing Grace postala je njen najprodavaniji album, ali filmski zapis tog nastupa, iz mnoštva razloga, nikada nije objavljen… Sve do sada.

AmazingGrace_Poster

 

 

OTKUCAJI / BEATS / Ujedinjeno Kraljevstvo, 2019, 101 min.

Režija_Brian Welsh

Uloge_Cristian Ortega, Lorn Macdonald, Laura Fraser

U jednom gradiću u centralnoj Škotskoj, najbolji prijatelji Johnno i Spanner osjećaju duboku međusobnu povezanost. Međutim, na pragu zrelosti, svjesni su da će ih život odvesti na različite strane. Johnnova porodica sprema se za selidbu u novi grad i bolji život, a Spanner ostaje kod kuće i očekuje ga nesigurna budućnost. Ali posljednje zajedničko ljeto promijenit će ne samo dvojicu mladića već i čitavu zemlju.

Beats

 

 

NEBESKA TEMA – PRIČA O VLADI DIVLJANU / Srbija, Hrvatska, 2019, 108 min.

Režija_Mladen Matičević

NEBESKA TEMA – PRIČA O VLADI DIVLJANU, scenariste i reditelja Mladena Matičevića, dugometražni je dokumentarac s elementima igranog filma o velikanu naše muzike Vladi Divljanu. U njemu učestvuju najznačajniji autori s prostora bivše Jugoslavije, koji su specijalno za ovu priliku snimili, i u filmu izvode, nove verzije Divljanovih pjesama.

Nebeska-tema-poster

 

 

DIEGO MARADONA / Ujedinjeno Kraljevstvo, 2019, 130 min. 

Režija_Asif Kapadia

Diego Maradona stigao je u Napulj 5. jula 1984. kako bi – za tada rekordan honorar – zaigrao za fudbalski klub Napoli. Ikona svjetskog fudbala i najstrastveniji, ali i najopasniji evropski grad, bili su savršena kombinacija. Na terenu, Diego Maradona bio je genijalan, a van njega tretirali su ga kao božanstvo. Karizmatični Argentinac volio je izazove i predvodio je Napoli do prve šampionske titule u historiji kluba. Bila je to priča iz snova. Ali za nju je valjalo platiti cijenu…

Maradona

 

 

MYSTIFY: MICHAEL HUTCHENCE / Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija, 2019, 102 min.

Režija_Richard Lowenstein

Tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka, Michael Hutchence bio je svjetski poznat muzičar i izvođač zavodljive privlačnosti i karizme. Njegov bend INXS bio je među rijetkim australskim grupama koje su postigle međunarodnu slavu. Ali Hutchence se na vrhuncu uspjeha odao haotičnom životu, što je rezultiralo njegovom preranom smrću u trideset i sedmoj godini života.

MYSTIFY_GITS1_C0148_Andrew de Groot

 
Najčitanije

Access Token is invalid, please get it againFBL | MACCHIATO | MODA | LJEPOTA | LIFESTYLE | ART ATTACK | ZDRAV ŽIVOT | GEEKOLOGIE | COMMUNITY | ADRESAR

MARKETING | KONTAKT | IMPRESSUM

© 2013 - Sva prava zadržana - Fashion, Beauty, Love. Design by White Rabbit team